opc_loader

Buffervat

Maak optimaal gebruik van het rendement van een pelletketel en combineer deze met een buffervat. Door het gebruik van een geïsoleerd buffervat wordt de efficiëntie gemaximaliseerd. Naast deze eigenschap geeft een buffervat ook meer veiligheid bij het stoken van een pellet cv-ketel.

Bij de keuze van het juiste buffervat kun je kiezen uit drie verschillende modellen:

  • Buffervat geïsoleerd zonder warmtespiraal. Dit vat is het meest geschikt wanneer de pelletketel alleen wordt gebruikt voor de verwarming.
  • Buffervat geïsoleerd met 1 warmtespiraal. Dit vat is het meest geschikt wanneer je naast de verwarming ook gebruik wilt maken van warm water voor sanitaire doeleinden.
  • Buffervat geïsoleerd met 2 warmtespiralen. Wanneer je het vat voor zowel de verwarming als het sanitair wilt gebruiken en je bent in het bezit van zonnecollectoren of wilt deze in de nabije toekomst aan gaan schaffen is deze de beste keuze.
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1

Buffervat met verschillende inhoud

De inhoud van het buffervat is afhankelijk van de toepassing. Belangrijk zijn daarbij de volgende kenmerken:

  • Het vermogen van de pelletketel;
  • Wordt het vat ook gebruikt voor sanitaire doeleinden;
  • Het piekvermogen van de pellet cv-ketel;
  • De nabrandtijd van de pelletketel;
  • Het aantal warmtespiralen;
  • Is het vat aangesloten op zonnecollectoren.

Wanneer er ook wordt gekozen om via de pellet cv-ketel warm tapwater te gaan gebruiken is er een geïsoleerd buffervat nodig met minimaal 1 warmtespiraal. Daarnaast zijn er dan nog meer externe onderdelen nodig zoals een warmwater pompgroep die op het buffervat wordt aangesloten. Deze pompgroep zorgt ervoor dat, wanneer er warm water gevraagd wordt, dit door de warmtespiraal in het buffervat gepompt wordt.  Op deze manier wordt het water verwarmt tot 65° C.

Buffervat voor pelletkachel

Een buffervat is een 'back-up' of reservetank voor het opslaan van warm water waar naar behoefte gebruik van kan worden gemaakt. Het kan worden gebruikt in combinatie met zonne-waterverwarming en cv-ketels als onderdeel van een centraal verwarmingssysteem.

Het water wordt verwarmd door de warmtebron (zonne-, biomassa- of houtvergassingsketel) tot een ingestelde temperatuur in de tank en dit warme water kan worden opgeslagen totdat het nodig is. Het zal daarom de 'korte cycli' van een ketel verminderen, omdat het de hoeveelheid keren dat een ketel in- en uitschakelt om het water te verwarmen, vermindert, en hierdoor zal de levensduur van de ketel worden verlengd.

Een buffervat kan worden gebruikt in combinatie met houtpelletketels en als onderdeel van een verwarmingssysteem. De grootte van de buffervat is afhankelijk van de warmtapwaterbehoeften van het huis.