opc_loader

Wat is de juiste pellet?

De juiste pellet is een pellet korrel die wordt geproduceerd onder hoge druk. Het samenvoegen (persen) van houtkrullen of zaagsel vormt de basis voor een houtpellet. Door de diverse houtsoorten ontstaat er een verschil in kwaliteit wat weer resulteert in verschil in gebruik en verbranding. De juiste vorm van een pelletkorrel is altijd rond (cilindervormig) met een lengte afmeting van 6 mm. Pellets van goede kwaliteit ( EN A1 ) leveren een zeer hoog rendement en weinig afvalresten.  

De juiste pellet is milieuvriendelijk

Een juiste pellet ( EN A1 ) is volledig ecologisch milieuvriendelijk afbreekbaar. Eén van de ingrediënten van natuurlijk hout is lignine. Ongeveer 25 tot 33 procent van de massa van gedroogd hout bestaat uit lignine. Dit is een lijmachtige substantie die er voor zorgt dat er geen extra bindmiddel noodzakelijk is en heeft als bijkomend voordeel dat het brandbaar is. Op deze natuurlijke manier van verwarmen wordt er een zeer hoog rendement behaald zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.   

Hergebruik van pellet as

Tijdens het verbrandingsproces komt er niet meer koolstofdioxide (CO2) vrij dan die gelijk is aan de hoeveelheid die een plant in zijn gehele levenscyclus heeft opgenomen. De hoeveelheid CO2 blijft hierdoor dus gelijk. De overblijvende as is altijd minder dan 1% van het aanvankelijke gewicht van de pellets. De pellet as kan hergebruikt worden als meststof voor de tuin.  

Koop de juiste pellet voor optimale veiligheid

Pellets zijn de veiligste brandstof van alle fossiele brandstoffen omdat het de laagste ontvlambaarheid heeft. Bij de natuurlijke pellets zijn geen chemicaliën toegevoegd. Hierdoor komen tijdens de verbranding geen giftige stoffen vrij. Pellets zijn volkomen veilig met de hand op te pakken en makkelijk hanteerbaar door het lichte gewicht. De cyclus van CO2 na de verbranding is volkomen neutraal.  

De juiste pellet voldoet aan de volgende kwaliteit eisen

- Het belangrijkste is dat er een Din plus (DIN 51731) en EN A1 vermeld staat op de pelletzakken

- 6 mm lengte cilindervorm

- Geen zaagsel in een pellet zak

- De juiste pellet kwaliteit mag niet blijven drijven in een glas water

- Geen vochtige pellets. Vocht in de pellets kan namelijk ernstige schade aan de pelletkachel veroorzaken