opc_loader
12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Wat is het voordeel van een gietijzeren houtkachel?

Gietijzer is een materiaal dat wordt gewaardeerd om zijn robuustheid en vanwege het voordeel dat het zorgt voor een gelijkmatige langdurige warmteafgifte. Gietijzer neemt de warmte in zich op en straalt deze weer uit, gietijzeren houtkachels geven dus voornamelijk warmtestraling. Met deze verwarmingsmethode garandeer je jezelf een zeer goede en efficiënte warmte zonder dat de temperatuur snel stijgt. In tegenstelling tot de dubbelwandige houtkachels die de warmte afgeven door convectie, het rond circuleren van warmte door de lucht en minder lang vasthouden. Gietijzer is gemaakt van een legering van koolstof en ijzer en wordt al meer dan honderd jaar gebruikt bij de productie van kachels. Ons assortiment gietijzeren houtkachels vertrouwt op het gebruiksgemak en geeft je kachel dat korrelige uiterlijk dat zo typerend is voor dit materiaal.

De verschillende gietijzeren houtkachels

Hier vindt je verschillende vrijstaande modellen gietijzeren houtkachels van bekende merken zoals Kratki en Kawmet. Beide merken hebben een zeer lange historie in het vervaardigen van gietijzeren kachels. Als een gietijzeren kachel voor je het model is met de juiste warmteverspreiding, maar de rustieke uitstraling staat je niet aan of past niet in je interieur. Bedenk dan dat er ook modellen zijn met een modernere look die gietijzer combineren met staal. Denk hierbij aan de deur die gietijzer blijft en de rest van plaatstaal is. Hierom blijft dan toch de effectiviteit van gietijzer erkend en behouden voor zijn unieke eigenschappen. Of kies voor een andere kleur dan traditioneel zwart, ook dit verandert het uiterlijk aanzienlijk waardoor het veel beter in een modern strak interieur past.

Kies je gietijzeren houtkachel?

Voordat je begint met het kopen van een gietijzeren houtkachel, is het belangrijk om de grote, inhoud van je ruimte te weten waar de kachel geplaatst wordt. Daarbij moet je ook rekening houden met de warmte behoeft die je hebt, ben je een persoon die het vaak koud heeft of omgekeerd iemand die het meestal warm heeft. Dient de houtkachel als hoofdverwarming of bijverwarming? Op deze manier heb je de benodigde informatie voor het juiste vermogen van de kachel te bepalen om je woonruimte optimaal te verwarmen.

Het vermogen van je gietijzeren houtkachel

Tussen alle kachelmodellen die er zijn en de verschillende vermogens die beschikbaar zijn, is het gemakkelijk om te verdwalen! Hier zijn enkele verklaringen die je kunnen helpen bij het bepalen van het juiste vermogen wat je nodig hebt om je huis te verwarmen.

gietijzeren houtkachels vermogen wijzer

Rendement van je gietijzeren houtkachel

Wat is het rendement van een houtkachel gietijzer? Uitgedrukt in procenten is het rendement de vergelijking tussen de geproduceerde energie en de verbruikte energie. Hoe hoger het rendement van je gietijzeren houtkachel, hoe minder brandstof deze verbruikt. En een laag verbruik betekent meer besparing! Door te kiezen voor een gietijzeren houtkachel met hoog rendement, help je ook de CO2-uitstoot te verminderen wat weer goed is voor het milieu. Ten slotte zal je kachel hierdoor weinig warmteverlies hebben. Houd er echter rekening mee dat een gietijzeren houtkachel nooit 100% rendement haalt omdat de houtverbranding nooit volledig is.