opc_loader
12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Wat zijn inzethaarden?

Ontworpen om in een open haard te plaatsen of een oude inzethaard te vervangen. Houten inzethaarden zijn er zowel met of zonder ventilator. Het belangrijkste zijn de afmetingen, komen die overeen met de opening in de open haard of schouw dan kan er eenvoudig een inzethaard worden geïnstalleerd. Ook wanneer de afmetingen niet precies passen dan kan dit aangepast worden met kleine verbouw werkzaamheden. Het onderhoud is eenvoudig en de prestaties zijn tot 5 keer beter dan een open haard! Voor het milieu is het nu de hoogste tijd om alle open haarden te vervangen door recentere verwarmingssystemen zoals houtkachels of pelletkachels, die dankzij hun betere efficiëntie energieverlies zullen voorkomen.

De verschillende soorten houten inbouwhaarden

Met inbouwhaarden die voorzien zijn van een of twee ventilatoren kun je sneller een kamer verwarmen. Deze blazen de warme lucht de kamer in waardoor tegelijkertijd de prestaties van je haard verbeteren. Zoek je meer een natuurlijke verwarming door convectie zoals bij een normale houtkachel. Dan kom je uit bij de standaard inbouwhaarden, deze sluiten dichter aan bij het design van de klassieke haard. Je hebt goed zicht op de vlam in de haard door de grote ruit. Inzethaarden hebben alle voordelen van een traditionele houtkachel en combineert het moderne design van een open haard. Bovendien bieden veel modellen ook dubbele verbrandingstechnologie, wat je prestaties aanzienlijk kan verbeteren.

De voordelen van een houten inzethaard

Het belangrijkste voordeel van een houtkachel inzethaard is de prestatie. Inderdaad, terwijl een open haard slechts 15% efficiëntie biedt, bereikt een inzethaard een efficiëntie van meer dan 70% met als resultaat een besparing van brandstof vanaf het eerste gebruik. Een ander voordeel t.o.v een openhaard bij een inbouwhaard is de veiligheid. Bij een gesloten haard is het risico dat er houtsnippers, vonken of hete as uit de haard worden geslingerd vrijwel nihil. Dit type kachel is veel veiliger dan een open haard, vooral bij kinderen en huisdieren.

Onze selectie van houten inzethaarden

Veel merken bieden nieuwe modellen inbouwhaarden voor hout met het ecodesign label. Bij sommige haarden is er zelfs een mogelijkheid om houtblokken van wel 80 cm te kunnen verbranden, hierdoor is het niet meer nodig kleine houtblokjes van 25 - 30 cm te kloven. Door het ecodesign hebben de nieuwere inzethaarden een rendement van meer dan 78%. Daarnaast zijn er ook dubbelwandige inbouwhaarden waardoor een tweede verbranding van onverbrande gassen tijdens de eerste mogelijk is.