opc_loader

Wat bespaar ik met een pelletkachel

Wat bespaar ik met een pelletkachel. Pelletkachel stoken is voordeliger. Een pelletkachel heeft een zeer hoog rendement van tussen de 85%-95%, waardoor het verbruik van pellets minimaal is vergeleken met de hoeveelheid warmte. Er spelen verschillende criteria een rol om het verbruik van een pelletkachel te bepalen. Onder andere de grote van de woonruimte waar de pelletkachel wordt geplaatst, de isolatie van de woonruimte en het aantal buitenmuren is bepalend voor wat er uiteindelijk bespaart gaat worden. Naast de woningcriteria heeft men ook nog de persoonlijke voorkeuren zoals warmtebehoeften. Zo wil de een graag de temperatuur op 22°C hebben en de ander heeft het bij 18°C al behaaglijk warm. Hoe je het ook wendt of keert, er is geen voordeligere manier om je huis te verwarmen dan met een pelletkachel. Je bespaart met een pelletkachel minimaal 30 tot 50% op de huidige energierekening en er zijn (bij ideale omstandigheden) zelfs besparingen tot wel 70% geconstateerd.

Een gemiddeld gezin kan al snel € 600,- per jaar besparen. ( De besparing hangt natuurlijk ook af van)

  • Hoeveel u stookt;
  • Is de pelletkachel goed afgesteld;
  • Is de pelletkachel geschikt voor de ruimte (niet te groot of te klein);
  • Is de kwaliteit van de pellets goed;
  • Met welke brandstof u nu de ruimten verwarmt.

wat bespaar ik met pelletkachel

Isoleer uw woning voor de meeste besparing

Om tot een hoge besparing te komen op de huidige energierekening zijn er verschillende factoren waar rekening gehouden mee moet worden. Het goed isoleren van de woning is misschien wel de belangrijkste. Als de woning goed is geïsoleerd en de pelletkachel wordt in de woonkamer geplaatst (meest voor de hand liggend) dan kan er als vuistregel aangehouden worden dat er 1 Kw nodig is om 10 m² te verwarmen. Door het hoge rendement van een pelletkachel komt het gemiddelde verbruik dan uit tussen de 0,6-0,9 kw per uur. Het is wel van belang dat men goede kwaliteit ( EN A1 ) pellets gebruikt. De kwaliteit van de pellets bepaalt namelijk voor een groot deel het verbruik. Over het algemeen kan men ervan uitgaan dat een normaal gezin met een goed geïsoleerde woning 1 kilo pellets per uur verstookt. Ervan uitgaan dat de de juiste pelletkachel qua vermogen geplaatst wordt in de beschikbare ruimte. Want wanneer het vermogen van een pelletkachel te groot is voor de ruimte valt het verbruik ook hoger uit waardoor de besparing minder is. Het is dus erg belangrijk de juiste pelletkachel te kiezen met het juiste vermogen.

Bespaar energiekosten met hout pellets

Hout pellets zijn een stuk efficiënter in verbranding en omzetting naar energie dan aardgas of welke andere energiebron ook. Twee kilo pellets staat gelijk aan 1 m³ gas qua warmteafgifte. Eén kilo pellets geeft ongeveer 4,3 Kw aan warmte af en 1 m³ gas geeft 8,4 Kw aan warmte. Dus om 8,4 Kw aan warmte te genereren met hout pellets hebt u ongeveer twee kilo nodig. De prijs voor 1 kg houtpellets komt gemiddeld op € 0,30 en een m³ gas op € 0,65. U kunt dus stellen dat u grofweg de helft op uw energiekosten gaat besparen wanneer u overschakelt naar een pelletkachel.