opc_loader

Welke pelletkachel moet ik kiezen?

Welke pelletkachel u moet kiezen voor uw woonruimte blijft altijd een moeilijke vraag omdat dit afhankelijk is van diverse situaties. In de specificaties van de pelletkachel fabrikant staat wel ongeveer een oppervlakte in m² of m³ vermeld, maar dan moet de woonruimte voldoen aan alle optimale omstandigheden zoals zeer goede isolatie. Ook is de buitentemperatuur van belang bij het bepalen van het juiste vermogen, want een pelletkachel brandt meestal het hardst met koude buitentemperatuur van 0 tot - 10 graden Celsius. Neem dus nooit een pelletkachel die exact voldoende vermogen heeft om een ruimte te verwarmen. Maar zorg voor een klein beetje over capaciteit. Op deze manier verbruikt u minder pellets en heeft u minder last van de ventilator.

 

Kijk dus vooral naar de volgende punten voor welke pelletkachel u kiest:

- Vloeroppervlakte m² met inhoud m³
- Type woning(vrijstaand, tweekap, hoekwoning, tussenwoning of appartement)
- Isolatie van de woonruimte 
- Hoogte van het plafond van betreffende woonruimte
- Gewenste temperatuur dor uzelf
- Wordt de pelletkachel gebruikt als hoofd- of bij verwarming

Wat meestal in de praktijk dus blijkt is dat een pelletkachel van 8kw volgens fabrikant een woonruimte van 84m² kan verwarmen terwijl dit in werkelijkheid maar 60m² is. We zijn dan uitgegaan van de antwoorden op bovenstaande vragen met een goede isolatie van de woning. Wanneer de isolatie van de woning slecht is komt u met een 8kw kachel op 40m². 

 

Conclusie welke pelletkachel u moet kiezen.

Kies voor kwaliteit en niet voor prijs bij een keuze welke pelletkachel voor u het beste is. Het is echter niet zo dat een voordelige prijs een slechtere pelletkachel betreft. Daarnaast is het belangrijk dat het vermogen(Kw) van een pelletkachel aansluit bij de woonruimte. Voor de standaard woningen in Nederland en Belgie is een pelletkachel tot 8Kw ruim voldoende. Heeft u minder isolatie of een wat grotere inhoud dan is een 10Kw meer geschikt.

 

Kies hier welke pelletkachel u wilt:

welke pelletkachel