opc_loader

Werking van pelletkachel

Werking van een pelletkachel. Een pelletkachel zit heel eenvoudig in elkaar en zorgt voor een minimale tot verwaarloosbare milieubelasting. Voor een gebruiker is het net zo simpel als het bedienen van een Cv-thermostaat. U zet de pelletkachel aan en deze start geheel automatisch op. Het enige wat u hoeft te doen is de gewenste temperatuur instellen en de voorraadtank voorzien van de benodigde pellets. De pelletkachels zelf houden de gewenste temperatuur aan. Daarnaast is het ook mogelijk een pelletkachel voor te programmeren zodat alles geheel automatisch gaat. 


Hoe werkt een pelletkachel?

Dit is verrassend eenvoudig en vereist weinig technische kennis. Het enige wat bij een pelletkachel noodzakelijk is zijn de pellets voor de verbranding en een klein beetje stroom voor de ventilator, motor en ontsteking. Bijkomend voordeel is dat er bij een pelletkachel geen afvoer aangelegd hoeft te worden helemaal naar de nok van het huis (zoals bij een houtkachel) maar deze afvoer direct op de buitenmuur geplaatst kan worden. Installatie is erg eenvoudig.


Technische werking pelletkachel

Bij de werking van een pelletkachel worden de pellets automatisch via een schoep vanuit de voorraad tank gedoseerd in de branderpot gedeponeerd. Tijdens de opstart procedure is deze hoeveelheid minimaal omdat de gloeispiraal de pellets moet laten ontbranden. Wanneer de pellets vlam hebben gevat wordt de hoeveelheid pellets vermeerderd. En vanaf dat moment ontstaat er warmte die via de ventilator verspreid wordt. 


Luchttoevoer voor een optimale verbranding

Voor een juiste werking van een pelletkachel is naast pellets ook verse lucht toevoer nodig. De verse lucht zorgt voor een optimale verbranding van de pellets. En wanneer de verbranding optimaal is vertaald zich dat in een hoog rendement. Meestal wordt de verse lucht uit de bestaande woonruimte gebruikt. Bij enkele gevallen moet er een externe lucht toevoer aangesloten worden.  

Werking pelletkachel is zeer eenvoudig

De beschikbaarheid van pelletkachels in vrijstaande en open haardinzetstukken maakt ze gemakkelijk te hanteren. De kachels zijn zo ontworpen dat ze van de ene plaats naar de andere kunnen worden verplaatst.

Dit werkt perfect voor u als u het zoneverwarmingsmodel gebruikt. Als het gaat om hun werking, worden pelletkachels zelf gevoerd. Daarom hoeft u niet zo nu en dan bij te tanken. De kachels worden geleverd met een trechter die wordt gebruikt om pellets op te slaan. Met behulp van het automatische voersysteem worden de pellets automatisch van de trechter naar de open haard verplaatst. Gemiddeld bevat de hopper tussen de 16 en 60 kilogram (35 en 130 pond) pellets. Dit is genoeg om een ​​dag mee te gaan.

Pelletkachels worden beschouwd als een schoon

Een pelletkachel functioneert anders dan een houtkachel. Dit betekent echter niet dat ze geen vervuilende stoffen produceren. Van deze kachels is bekend dat ze emissies afgeven zoals sox, nox en vluchtige organische stoffen. Hoewel de productie laag is in deze kachels, kunnen de gevaren niet worden genegeerd. Een van de grootste zorgen is de uitstoot van fijnstof, vooral in stedelijke centra. Dit zijn gebieden waar de concentratie van pelletkachels hoog is, aangezien de kachels zich dicht bij elkaar bevinden.

Een van de grootste zorgen onder kacheleigenaren is het onderhoud van de kachel. Het is dus een pluspunt om een ​​kachel te krijgen die niet zo veeleisend is als het gaat om opruimen en onderhoud. Pelletkachels worden beschouwd als een van de gemakkelijkst te reinigen en te onderhouden. Het feit dat deze kachels niet veel rook en vocht produceren, betekent dat het niet regelmatig hoeft te worden schoongemaakt. De schoorsteen van de kachel heeft wat tijd nodig om verstopt te raken met creosoot, dus minder opruimingen.

De veiligheid van een kachel heeft de hoogste prioriteit, vooral als u deze als primaire warmtebron gaat gebruiken. Het is mogelijk om een pelletkachel als hoofdverwarming te gebruiken. Pelletkachels zijn veilig in vergelijking met andere kachels. De reden is dat de kachels professioneel zijn ontworpen om koel aan te blijven, zelfs na uren gebruik. Dit is erg belangrijk, vooral als u kinderen en huisdieren thuis hebt.

Al deze functies maken van de pelletkachel een geweldig apparaat en bewijzen dat het zijn kosten waard zijn. De kachel zorgt voor de hoge kwaliteitsnormen en geeft u een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Meer vragen over de werking van een pelletkachel? Neem dan contact met ons op.