opc_loader

Bespaar energiekosten met een pelletkachel

De prijzen voor pellets zijn al jaren zeer constant. Voor de toekomst wordt verwacht dat de prijzen ook constant zullen blijven, en lang niet zo zullen stijgen als bij gas en olie (aangezien hout hernieuwend is en de fossiele brandstoffen opraken).

Momenteel wordt nog lang niet al het afvalhout hergebruikt, er zijn jaarlijks nog grote overschotten. Omdat gebruikers langzaam groeien, worden er nu toch al speciale bossen aangeplant om voor voldoende pellets in de toekomst te kunnen zorgen. Zo is er nu in Duitsland meer bos dan 200 jaar geleden.

De milieubewuste pelletgebruiker weet vaak wel dat het verbruiken en het uitputten van de langzaam ontstane fossiele brandstoffen (die steeds schaarser en duurder worden omdat ze niet zoals pellets hernieuwend zijn) een triest gebeuren is.

Pelletkachels en biomassaketels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. En hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Toch zijn er ook kanttekeningen bij een pelletkachel of biomassaketel als duurzame verwarming.

Pelletkachels en biomassaketels zijn de schoonste kachels op hout, maar stoten meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom. Een toename van het aantal pelletkachels en biomassaketels zorgt dus voor extra luchtvervuiling. Uitzondering: als jouw pelletkachel een gewone houtkachel, allesbrander of open haard vervangt, daalt de hoeveelheid fijnstof juist flink. Tenzij je met je pelletkachel veel vaker gaat stoken dan je eerder met je houtkachel of open haard deed.

Het gebruik van open haarden en gewone houtkachels is door de uitstoot van fijnstof om gezondheidsredenen niet wenselijk. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week, voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Een pelletkachel of een biomassaketel als hoofdverwarming gebruiken, leidt door het dagelijks gebruik in het stookseizoen tot een behoorlijke hoeveelheid fijnstof. In landelijk gebied, buiten de bebouwde kom, waar huizen ver uit elkaar staan, haalt de rook de buren niet of nauwelijks en zal de blootstelling aan fijnstof door jouw pelletkachel minder zijn.

Een gemiddeld gezin kan al snel € 600,- per jaar besparen. De besparing hangt natuurlijk ook af van:

  • Hoeveel u stookt;
  • Is de pelletkachel goed afgesteld;
  • Is de pelletkachel geschikt voor de ruimte (niet te groot of te klein);
  • Is de kwaliteit van de pellets goed;
  • Met welke brandstof u nu de ruimten verwarmt.

Diverse merken en modellen pelletkachels

Pelletkachelkiezen.nl vertegenwoordigt diverse merken van de grootste leveranciers op pellet kachel gebied. Of de woning nu modern of klassiek is ingericht, er is voor elke situatie wel een pelletkachel beschikbaar.