opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Vermogen Pelletkachel moet overeen komen.

Het vermogen van een pelletkachel moet overeen komen met de ruimte die je wilt verwarmen. Dit is erg belangrijk! Daarbij moet je rekening houden dat de ruimte waar de pelletkachel komt te staan warmer wordt dan overige vertrekken of hoeken. Ook al heb je de pelletkachel centraal geplaatst, dan nog zal het dichter bij de pelletkachel warmer zijn dan verder weg. Denk daarbij ook aan U of L vormen die warmer kunnen worden als daar een pelletkachel staat te branden. Om deze redenen is het vermogen van een pelletkachel belangrijk. Ook bij een serre of minder geïsoleerde ruimte moet een juist vermogen berekend worden om deze voldoende te kunnen verwarmen. Zie de grafiek hieronder voor het bepalen van het juiste benodigde vermogen.

Voorkom een sauna gevoel met te veel vermogen van de pelletkachel

Vaak is men geneigd om een pelletkachel te kiezen met teveel vermogen. Men denkt van overcapaciteit is beter dan te weinig. Dat is een verkeerde gedachte. Voor het kiezen van een pelletkachel is het belangrijk zo secuur mogelijk het juiste vermogen te kiezen. Eén van de belangrijkste nadelen van teveel vermogen is simpelweg dat het veel te warm wordt. Er wordt vaak gedacht dat je een bepaalde temperatuur in kan stellen maar dit ligt bij pelletkachels toch anders.

Instellen van het juiste vermogen cq temperatuur

Bij een pelletkachel kan je de gewenste temperatuur ingeven en dan begint deze de ruimte direct te verwarmen. Maar wanneer de gewenste temperatuur bereikt is zal de pelletkachel zichzelf niet uitschakelen. De meeste pelletkachels schakelen dan terug naar de Eco- of Modulatiestand, dit is de laagste stand waarop een pelletkachel kan draaien. Maar zelfs in deze laagste stand blijft de pelletkachel draaien en  daardoor ook warme lucht de ruimte inblazen. Heb je de pelletkachel die berekent is op de ruimte waar hij in staat dan zal hij in de laagste stand de temperatuur min of meer gelijk houden. Maar bij een pelletkachel met overcapaciteit zal deze zelfs in de laagste stand nog de temperatuur doen oplopen. Laat je door ons adviseren want er zijn veel factoren die hierin meespelen zoals isolatie, hoeveelheid glas, type woning ect. 

Marge in temperatuur instelling op display.

De ingestelde temperatuur op het display van de pelletkachel wijkt altijd af van werkelijk temperatuur in de ruimte. Als je deze vergelijkt met een externe thermostaat zul je zien dat er ongeveer 4 tot 6 graden verschil zit tussen deze twee waarden. Dit komt omdat de temperatuursensor meestal aan de achterkant van de pelletkachel zit en daar juist de warme lucht zich ophoopt.

Minimum vermogen pelletkachel zeer belangrijk bij aanschaf.

Bij aanschaf van een pelletkachel wordt vaak uitgegaan van het maximale en nominale vermogen. Maar belangrijker is het minimum vermogen van de pelletkachel. Het minimum vermogen (Kw) wordt afgegeven wanneer de pelletkachel in ventilator stand 1 en in Eco of Modulate staat. Om dan geen sauna gevoel te krijgen in jouw ruimte is het minimum vermogen van de pelletkachel erg belangrijk. Een pelletkachel  draait namelijk de meeste uren in deze spaarstand en dan wil je dat de temperatuur ongeveer gelijk blijft. Dus door te kiezen voor een pelletkachel met het juiste vermogen heb je een voordelige en sterke verwarmingsbron in jouw huis, appartement, stacaravan, chalet, kantoor, schuur, fabriekshal of garage.

Stand-by stand bij te warm worden.

Mocht het toch te warm worden in de ruimte waar de pelletkachel staat te branden, dan heb je twee opties. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk de kachel handmatig uit te zetten. Nadeel hiervan is dat je hem als het weer wat frisser wordt ook weer handmatig aan moet zetten.

De tweede optie is wat praktischer; de meeste pelletkachels beschikken namelijk over een stand-by functie. Zodra de ingestelde temperatuur bereikt wordt schakelt hij zichzelf uit.

Bij de meeste modellen vindt je deze stand-by functie onder ‘menu 4’ in de ‘menu instellingen’. Standaard staat de stand-by functie uitgeschakeld. Deze instelling schakelt met een marge van 2 graden in en uit. Bijvoorbeeld je hebt een temperatuur ingesteld van 22°C. Wanneer de pelletkachel deze temperatuur bereikt gaat deze door met verwarmen tot 24°C en schakelt dan automatisch uit. Registreert de sensor dat de temperatuur de 20°C bereikt, dan schakelt de pelletkachel automatisch weer aan.

Bereken het juiste vermogen:

Om een snelle indicatie te krijgen kun je deze berekening hanteren:

(De te verwarmen ruimte)  m³ inhoud x 0,05 Kw = benodigde Kw

Voor een exacte berekening moet je altijd even contact met ons opnemen want er zijn nog vele factoren die kunnen meespelen zoals isolatie, hoeveelheid glas, type woning etc.