opc_loader

Vermogen Pelletkachel moet overeen komen.

Het vermogen van een pelletkachel moet overeen komen met de ruimte die verwarmt moet worden. Dit is zeer belangrijk! Daarbij moet men er rekening mee houden dat de ruimte waar de pelletkachel komt te staan warmer wordt dan overige vertrekken of hoeken. Ook al heeft u de pelletkachel in een ruimte geplaatst dan nog zal het dichter bij de pelletkachel warmer zijn dan verder weg. Denk daarbij ook aan U of L vormen die warmer kunnen worden als daar een pelletkachel staat te branden. Om deze redenen is het vermogen van een pelletkachel belangrijk. Ook bij een serre of minder geïsoleerde ruimte moet een juist vermogen berekend worden om deze voldoende te kunnen verwarmen. Zie de grafiek hieronder voor het bepalen van het juiste benodigde vermogen.

pelletkachel vermogen pelletkachel vermogen uitleg

Voorkom een sauna gevoel met te veel vermogen van de pelletkachel.

Vaak is men geneigd om een pelletkachel te kiezen met teveel vermogen. Men denkt van overcapaciteit is beter dan te weinig. Dat is de verkeerde gedachte voor het kiezen van een pelletkachel is het belangrijk zo dicht mogelijk tegen het juiste vermogen van de pelletkachel aan te zitten. Een van de belangrijkste nadelen van teveel vermogen is dat het veel te warm wordt. Men denkt van ik kan de pelletkachel instellen op een bepaalde temperatuur en da blijft het dat. Dat is niet waar bij een pelletkachel. 

Instellen van het juiste vermogen cq temperatuur

Bij een pelletkachel kan men de gewenste temperatuur ingeven waarnaar de ruimte verwarmt moet worden. Echter wanneer deze ingestelde temperatuur bereikt is zal een pelletkachel standaard niet uit gaan. De meeste pelletkachels schakelen dan terug naar Eco of Modulate in vermogen stand 1. Maar de pelletkachel blijft dan branden in zijn laagste stand en blijft daardoor ook warme lucht de ruimte inblazen. Hierdoor zal de temperatuur bij een overcapaciteit gekozen pelletkachel altijd iets op blijven lopen. Wanneer de juiste Kw gekozen is bij aanschaf blijft de temperatuur behaaglijk en ongeveer gelijk aan de ingestelde waarde. Dit is allemaal natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk zoals isolatie, hoeveelheid glas, type woning ect. 

Marge in temperatuur instelling op display.

De ingestelde temperatuur op het display van de pelletkachel wijkt altijd af van werkelijk temperatuur in de ruimte. Als u deze vergelijkt met een externe thermostaat zult u zien dat er ongeveer 4-6 graden verschil zit tussen deze 2 waarden. Dit komt omdat er meestal aan de achterkant van de pelletkachel de temperatuursensor zit. Deze sensor meet daar de warmte die afgegeven wordt wat niet objectief is omdat daar de warmte zich op hoopt van de rookkanaal buizen en pelletkachel.

Minimum vermogen pelletkachel zeer belangrijk bij aanschaf.

Bij aanschaf van een pelletkachel wordt vaak uitgegaan van het maximale en nominale vermogen. Maar belangrijker is het minimum vermogen van de pelletkachel. Het minimum vermogen(Kw) wordt afgegeven wanneer de pelletkachel in ventilator stand 1 en in Eco of Modulate staat. Om dan geen sauna gevoel te krijgen in uw ruimte is het minimum vermogen van de pelletkachel belangrijk. Want uw pelletkachel zal het meest namelijk in deze spaarstad 1 branden wijzen de verschillende praktijk ervaringen uit. Dus met de juiste instelling van het minimum vermogen in de pelletkachel heeft u een zeer voordelig en goede verwarmingsbron in huis, appartement, stacaravan, chalet, kantoor, schuur, fabriekshal of garage.

Oplossing bij te warm worden.

Mocht het toch te warm worden in de ruimte waar de pelletkachel staat te branden. Dan kunt u of de pelletkachel handmatig uitzetten natuurlijk, een andere mogelijkheid is indien die aanwezig is om de pelletkachel zichzelf automatisch uit te laten schakelen wanneer de ingestelde temperatuur bereikt wordt. De meeste Italiaanse pelletkachels beschikken over deze functie, wordt vaak aangeduid als de standby functie. Bij de meeste modellen vindt u deze onder Menu 4 in de menu instellingen. Standaard staat de stand-by functie uitgeschakeld in de pelletkachel en schakelt u die in menu 4 in. Deze instelling schakelt met een marge van 2 graden in en uit. Bijvoorbeeld u heeft een temperatuur ingesteld van 22 graden. Wanneer de pelletkachel nu de 22 graden bereikt gaat deze door met verwarmen tot 24 graden en schakelt dan automatisch uit. Voelt de sensor dat het dan weer 20 graden wordt dan schakelt de pelletkachel automatisch weer in.

Bereken het juiste vermogen:

De de m³ inhoud x 0,05Kw = benodigde Kw

Deze berekening is natuurlijk wel van verschillende factoren afhankelijk zoals type woning of bedrijfsruimte. Evenals de isolatie waarde van het gebouw.