opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Voordelen van een pelletkachel

Voordelen van een pelletkachel. Belangrijke voordelen van een pelletkachel zijn onder andere de besparing op de energiekosten en CO² neutraal verwarmen. Het stoken van een pelletkachel wordt steeds interessanter door de enorme stijging van onze energiekosten. Pellets die nodig zijn in een pelletkachel zijn namelijk niet onderhevig aan prijsschommelingen. Met een pelletkachel geniet u zowel van sfeer als warmte voor een relatief laag bedrag (50% voordeliger dan aardgas). Daarbij is het verwarmen van uw woning met een pelletkachel een milieuvriendelijker manier dan met aardgas. Naast het prijsvoordeel zijn er voldoende andere argumenten om voor een pelletkachel te kiezen in plaats van een cv-installatie. Andere voordelen van een pelletkachel zijn:

  • 100% milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord
  • Pellets worden voor 100% geproduceerd van afvalhout
  • Zeer gemakkelijke installatie (geen schoorsteen nodig)
  • Automatische pellet invoer waardoor er 30 uur onafgebroken gestookt kan worden.

Belangrijke voordelen tegenover cv-verwarming

U bespaart mogelijk tot 50%, dit is o.a. afhankelijk van de isolatie, type woning en de gekozen kachel. U hebt de aanschaf en installatie van een pelletkachel in een paar jaar terugverdient. U gaat dus na ongeveer drie jaar geld overhouden dankzij de aanschaf van een pelletkachel. Een pelletkachel wordt elektronisch geregeld waardoor deze programmeerbaar is met een weekprogramma of zelfs via uw smartphone te bedienen is. Zeer gemakkelijke installatie met een lagere aanschaf dan bijvoorbeeld een cv-verwarmingssysteem.   

Voordelen pelletkachel ten opzichte een houtkachel

U hoeft geen hout meer op te slaan of zelf te zagen en kloven. Pellets zitten in zakken van 15 kg en zijn daardoor makkelijk op te bergen. Zoals ook al aangegeven bij cv wordt een pelletkachel volledig automatisch geregeld. Dit leidt tot een hoger rendement (85-95% i.p.v. 78-86% bij een houtkachel). Er is geen rookkanaal nodig tot aan de nok. Bij een pelletkachel is een maximum rookkanaal van 2m voldoende, ook direct naar buiten is een veelgebruikte oplossing. Geen last van rook, stof of roetdeeltjes in en rondom het huis. Zeer weinig as door er een optimale verbranding. Hoog rendement doordat de meeste warmte in huis blijft en niet door de schoorsteen naar buiten gaat zoals bij een houtkachel. Hierdoor blijft ook de buis van het rookkanaal koeler. Veilig stoken en verwarmen doordat er geen koolmonoxide vrijkomt. 

Pelletkachel voor het hele huis

Wat soms als een nadeel beschouwd wordt is dat wanneer u de pelletkachel in een woonkamer zet de rest van het huis minder snel verwarmd wordt. Dit komt omdat de thermostaat van de Cv vaak in dezelfde ruimte hangt als waar de pelletkachel geplaatst is. Dit probleem is makkelijk op te lossen door een pelletkachel aan te schaffen met kanalisatie uitgangen.

Pelletkachels met kanalisatie kunnen meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmen wat de cv-verwarming overbodig maakt. Hoe meer ruimtes u verwarmt met een pelletkachel hoe groter de jaarlijkse besparing op de energiekosten. Ons advies is dat als u toch overweegt een pelletkachel aan te schaffen, deze dan gelijk het hele huis te laten verwarmen.

Pelletkachel voordelen qua onderhoud

Een pelletkachel heeft onderhoud nodig. Het wekelijkse onderhoud bestaat alleen uit het leegmaken van de asla en de branderpot. Eén keer per jaar heeft de pelletkachel groot onderhoud nodig wat het beste door een monteur gedaan kan worden. Voor € 145,00 per jaar kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten en bent u gegarandeerd van vele jaren zorgeloze en comfortabele warmte. Er wordt wel eens beweerd dat een Cv geen onderhoud nodig heeft maar dit is niet helemaal waar. Een cv-ketel heeft dan geen regulier onderhoud nodig, maar bij storingen lopen de reparatiekosten vaak hoog op. Dit in combinatie met een veel hogere aanschafwaarde en tot 50% hogere verbruikskosten maakt dat een pelletkachel in de praktijk veel voordeliger is. Overtuig u zelf en kom langs in onze showroom!

De vele voordelen van pelletkachels zijn onder meer:

  • Ze kunnen 24-48 uur continu worden gebruikt;
  • De gegenereerde warmtestroom is groter dan een traditionele houtkachel;
  • Ze zijn milieuvriendelijker;
  • Samen met houtkachels zijn pelletkachels een van de goedkoopste alternatieven op de markt.

Als u van het aroma van brandend hout geniet en verblind bent door de dansende vlammen, maar toch vindt u het gebruik van een houtkachel behoorlijk bewerkelijk, dan is een pelletkachel uw beste alternatief. Volgens onze berekeningen kost het gebruik van een pelletkachel ongeveer dezelfde kosten als het gebruik van een houtkachel.

Het is ook een waardevolle investering, aangezien het de behoefte aan stookolie, propaan of gas vervangt.

De belangstelling voor het gebruik van pelletkachels is recentelijk toegenomen. Met de kosten van huisverwarming gaan veel huiseigenaren op zoek naar alternatieve warmtebronnen die kunnen helpen om hun maandelijkse kosten te verlagen. Vanwege hun efficiëntie en effectiviteit zijn pelletkachels een populair alternatief geworden voor centrale verwarming en traditionele houtkachels.

Een van de redenen dat pelletskachels populairder zijn geworden, is vanwege het feit dat ze bijzonder gemakkelijk te bedienen zijn. Een pelletkachel is eigenlijk een gemechaniseerd verwarmingssysteem dat veel van het werk voor u doet. Ongeveer elke 12-24 uur moet de gebruiker pellets in de trechter plaatsen; vanuit de trechter levert de kachel pellets in de verbrandingskamer om warmte te produceren. In tegenstelling tot een houtkachel hoeft u geen hout te hakken, het vuur te bouwen of de grootte van het vuur te beheersen.

Een ander voordeel van pelletkachels, is dat pelletkachels ook milieuvriendelijk zijn. Ze vervuilen de lucht niet op dezelfde manier als een houtkachel en, net als een houtkachel, is de brandstof die in een pelletkachel wordt gebruikt hernieuwbaar. De brandstof voor een pelletkachel is echter nog milieuvriendelijker dan die van een houtkachel. In een houtkachel wordt houtgehakt alleen om te verbranden, maar de pellets worden gemaakt van delen van de boom die eerder zouden zijn verspild. De pellets zijn gemaakt van de bijproducten die overblijven van zagerijen zoals houtkrullen en takken.