opc_loader

Pelletkachels Kanalisatie als compleet verwarmingssysteem

Pelletkachels met kanalisatie hebben een grote en belangrijke toegevoegde waarde t.o.v. normale pelletkachels. De meeste pelletkachels hebben enkel de mogelijkheid om 1 ruimte te verwarmen. Pelletkachels kanalisatie kunnen echter meerdere aaneengesloten ruimtes verwarmen. Dit gebeurt meestal door flexibele slangen aan de kanalisatie uitgang(en) van een pelletkachel te bevestigen. Op deze manier wordt de warme lucht van de pelletkachel door de flexibele slang een andere ruimte ingeblazen. Het spreekt voor zicht dat dit in een aantal gevallen zeer voordelig kan zijn om met een pelletkachel meerdere ruimtes te verwarmen. Denk hierbij aan een kantoor, werkkamer, bijkeuken of hal. 

pelletkachel kanalisatie

Artikel 1 tot 3 (van de 3 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 3 (van de 3 artikelen). Resultaat:1

Verschil in kanalisatie bij een pelletkachel

Standaard zijn de pelletkachels uitgevoerd met 1 ventilator die de warme lucht de betreffende woonruimte in blaast. Pelletkachels met kanalisatie hebben naast de ventilator minimaal 1, maar soms ook 2 extra lucht uitgangen aan de achterkant waar een slang op aangesloten kan worden. Door deze extra mogelijkheid is het dus vrij eenvoudig om meerdere ruimtes te verwarmen. Belangrijk is echter wel dat er voldoende vermogen van de ventilator aanwezig is om dit te realiseren. Zo hebben de verschillende pelletkachels die voorzien zijn van een kanalisatie systeem meerdere ventilatoren om op deze manier de andere vertrekken ook goed te verwarmen.

Bediening van het kanalisatie verwarmingssysteem

Om de warmte tussen de vertrekken goed te verdelen is het goed wanneer u deze zelf kunt aanpassen bij de pelletkachel. Bij veel pelletkachels kunt u handmatig het verstellen van luchtschuiven de warme lucht verminderen of toevoegen aan een vertrek. Meestal kan dat in verschillende standen, zo kan u alle warme lucht 100% in een vertrek laten komen of u verdeelt het in 50%-50% of 25%-75%. De manier van bedienen en verdelen van de warmte is per pelletkachel merk verschillend. Bij sommige pelletkachels kanalisatie modellen wordt het compleet elektronisch geregeld en kunt u alles via de thermostaat instellen en regelen.

Voldoende verwarming met een pelletkachel kanalisatie

Voor een optimale warmte te verkrijgen in de overige woonruimtes is het verstandig om de kanalisatie slangen niet oneindig lang te maken. Iedere pelletkachel fabrikant hanteert hiervoor zijn eigen kern waarden maar over het algemeen varieert een kanalisatie slang tussen de 5 en 10m. Het is daarom verstandig om enkel en alleen de ruimtes te verwarmen die grenzen aan de ruimte waar de pelletkachel is geïnstalleerd. Dit kan zowel zijdelings als boven de aangrenzende ruimte zijn en het is dus geen enkel probleem om een slaapkamer of hal te verwarmen. Natuurlijk verbruikt u meer pellets wanneer u de kanalisatie slangen heeft aangesloten op de pelletkachel, maar u verwarmt er ook meerdere ruimtes mee dus een groter volume. Het is echter niet noodzakelijk om een pelletkachel die de mogelijkheid heeft voor kanalisatie om die ook te gebruiken, u kunt hem ook zonder op de normale manier gebruiken.