opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Zwarte aanslag op je pelletkachel ruit

één van de meest gehoorde klachten is dat de ruit van de pelletkachel snel vies wordt. Er zit echter verschil tussen een licht grijze gloed of donkere zwarte aanslag op je ruit. Ook heeft de tijdsduur te maken in welk tijdsbestek de roetaanslag plaats vindt. Dit kan van binnen een uur zijn to na paar dagen. Binnen een bepaald tijdsbestek is meestal voor een klant moeilijk aan te geven. Omdat in de klant zijn ogen dit altijd in een relatief korte tijdsduur gebeurt. 

Hoe kan de ruit een zwarte aanslag krijgen?

De oorzaak van zwarte ruit heeft bijna altijd te maken met een slechte verbranding van de pellets. Dit gebeurt omdat de verhouding tussen lucht en de houtpellets niet juist is. Hoe dit komt kan diverse oorzaken hebben. Een grijze gloed over je pelletkachel ruit is geen probleem, dit geeft namelijk aan dat de verbranding van je pellets optimaal is.

Verschillende oorzaken van een zwarte ruit

Zoals eerder vermeld zijn de oorzaken van een zwarte ruit verschillend. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn het niet stoken met de juiste kwaliteit houtpellets. Of dat de brandkamer of zelfs de rookgas ventilator vervuild zijn. Maar ook dat de pelletkachel niet voldoende verse lucht aan kan. Maar er kunnen nog andere problemen een oorzaak vormen. We gaan hier nu verder op in.

Rookkanaal

Een van de eerste dingen die je kan controleren is het rookkanaal. Als deze vervuild is of verstopt zit kunnen de rookgassen niet afgevoerd worden. Controleer als eerste dan het t-stuk op de achterkant van de pelletkachel. Verwijder de dop onderop het t-stuk en kijk of er een blokkade zit of vuil is. Je kan eens in de paar maanden het rookkanaal met t-stuk schoonmaken samen met de basis onderdelen in de pelletkachel om zeker van te zijn dat je altijd een zuivere en goede verbranding hebt.

Houtpellets

Het is belangrijk om de juiste kwaliteit houtpellets te gebruiken. Zo hebben de pellets het EnPlus A1 kenmerk nodig, maar dan nog zit er onderling veel verschil tussen de pellets. Wij adviseren om te kiezen voor de 100% naaldhout pellets die zo licht (wit) mogelijk van kleur zijn. Deze geven de beste verbranding en zijn daarbij ook nog eens goed voor het gebruik van je pelletkachel. De onderdelen slijten minder door een zachte dan harde pellet. Wanneer je overstapt naar een andere pellet kwaliteit kan dit tot gevolg hebben dat er meer roetvorming op de ruit plaats vindt. Soms is het daarom nodig de luchttoevoer en/of pellet toevoer van de kachel anders af te stellen.

Vervuilde kachel

Een van de meest voorkomende oorzaken is dat de kachel vervuild is. Belangrijk bij dagelijks onderhoud is om ervoor te zorgen dat de gaatjes in de branderpot open zijn. Niet dat er nog pellet resten aanwezig zijn in de branderpot. Hier zuigt de pelletkachel zijn lucht aan voor het juiste verbrandingsproces. Naast de branderpot is het belangrijk dat de rookgasventilator ook op tijd wordt schoongemaakt. Dit gebeurt altijd bij de grote onderhoudsbeurt, eveneens wordt dan de volledige kachel gereinigd. De meeste kachels geven aan wanneer dit nodig is door de melding "service" in het display. Het niet tijdig schoonmaken van de branderpot in de pelletkachel kan meer nadelige gevolgen hebben. Denk daarbij aan een ontploffing en dat de branderpot kan overlopen met houtpellets die niet of niet goed verbrand worden.

Aanzuigen van verse lucht

Belangrijk is dat de pelletkachel voldoende verse lucht aan kan zuigen. Hiervoor zit er bijna op iedere kachel een externe luchttoevoer aansluiting achterop de pelletkachel. Zorg dat deze niet vervuild is! De externe luchttoevoer is een buis die van onder het branderbakje naar achter op de kachel loopt en waar de verse lucht wordt aangezogen. Als deze vervuild is met stof of haren van dieren wordt er niet voldoende lucht in de pelletkachel gebracht voor een optimale verbranding. Soms kan het voorkomen dat er niet voldoende verse lucht aanwezig is in de ruimte waar de pelletkachel is geïnstalleerd. Dan is het aan te raden om achter de kachel iets links of rechts van de externe luchttoevoer een gat in de muur te boren, niet recht erachter want dat kan ook nadelige gevolgen hebben. Op deze manier krijgt de kachel dan voldoende lucht.

Niet de juiste lucht die aangezogen wordt.

Wanneer de pelletkachel niet op de juiste manieren afsluit door bijvoorbeeld koorden rondom de ruit of deur kan hierdoor lucht komen, dit noemen ze valse lucht. Ook dit kan ervoor zorgen dat je ruit zwarte roet aanslag krijgt.