opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Bespaar op je energiekosten met pelletkachel

We willen allemaal besparen op onze energiekosten in deze tijd. Met een pelletkachel doe je dat en behoorlijk en daarbij ben je niet meer afhankelijk van nationale of internationale leveranciers. Je koopt zelf je houtpellets om je huis te verwarmen. Natuurlijk zijn ook deze prijzen flexibel en betaal je de ene keer meer dan de andere. Maar over het algemeen bespaar je aanzienlijk, denk aan >50% t.o.v. de huidige gas prijzen. Natuurlijk zijn er nog andere manieren van verwarmen dan met pelletkachels, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Alleen een het verwarmen met een pelletkachel of pellet cv ketel komt het meest overeen met de traditionele verwarming met radiatoren of vloerverwarming.  

Verbruik van gas

Aardgas wordt het meest toegepast in Nederland voor het verwarmen van je woning, zowel voor verwarming via radiatoren en/of vloerverwarming als warm water gebruik. Gemiddeld verbruiken we als gezin met 4 personen 1500 m3 gas per jaar. Voor het verwarmen van het tapwater voor bijvoorbeeld douche moet je rekenen op 400m3 per jaar. Heb je naast het verwarmen ook nog gas nodig voor het koken dan mag je hiervoor gemiddeld 80 m3 per jaar rekenen. Dus het netto verbruik enkel voor het verwarmen van je woning komt per jaar op ongeveer 1020 m3.

Pelletkachel of Pelletketel

Wil je de complete woning voorzien van warmte dan is de beste manier om voor een pelletketel of Cv pelletkachel te kiezen. Beide verwarmen op dezelfde manier als je gewend bent, namelijk via de bestaande radiatoren of vloerverwarming. Daarnaast kun je ook nog het saniatir water hiermee laten verwarmen als je dat wilt. Is het enkel nodig om alleen een kamer of meerdere aangesloten ruimtes van directe warmte te voorzien dan neem je een pelletkachel. Kies je voor een pelletkachel dan moet je het gasverbruik van 1020 m2 opdelen door het aantal ruimtes dat met de cv gasketel verwarmd wordt. Op deze manier kom je aan het gas verbruik per kamer en kun je op die manier bepalen welk vermogen kachel je nodig zou hebben wanneer de kachel in een bepaalde kamer wordt geplaatst. Meestal wordt een pelletkachel in een woonkamer geplaatst zodat deze wordt verwarmt eventueel met een keuken erbij. Je moet dan al snel rekenen op een besparing van 1000 m3 gas.

Wat bespaar ik in euro's

Als we uitgaan van een besparing van 1000 m3 gas tegen €2,50 per m3 kom je op €2500,00 per jaar uit. Een pallet houtpellets van 1000 kg varieert in prijs maar reken tussen de €450,00 en €700,00, afhankelijk van verschillende externe oorzaken. Dus neem je €2500,00 gas en trekt daar de aankoop van je houtpellets vanaf kom je uit op je directe besparing tussen de 2050,00 en €1800,00 per jaar. Trek hier ook nog het jaarlijkse onderhoud voor je pelletkachel vanaf, tussen de €175,00 - €225,00 en je ziet dat je veel voordeliger uit bent met een pelletkachel in huis als verwarming.