opc_loader

Pellets

Pellets zijn de brandstof van de pelletkachel. Ze zien er uit als samengeperst schoon hout. Deze stukjes hout vormen samen een soort houten pinnetjes. Voor het maken van pellets worden geen andere materialen gebruikt dan puur hout. De CO2 die tijdens de verbranding vrijkomt is gelijk aan de CO2 die de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen. Hierdoor spreken we dus van een CO2-neutraal verbrandingsproces. Een pellet is dus een puur natuurlijk product en is een stuk minder schadelijk vergeleken met andere brandstoffen. Pellets bestaan voor 100% uit houtafval, er zijn dus geen levende bomen voor gekapt. En op deze manier heeft het houtafval een zeer nuttige eindbestemming. Vooral als je een pelletkachel aansluit op je huidige CV installatie is de milieuwinst maximaal en bespaar je natuurlijk op je gaskosten. Een pellet is tenslotte een stuk voordeliger dan een m3 gas.

pellets

Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1

Hoe ontstaan pellets?

Pellets worden niet geproduceerd en zo wordt dus niet de natuur belast zoals met andere brandstoffen. De houten staafjes worden gewonnen uit het restafval uit de bossen. Regelmatig worden er oude of zieke bomen in de natuur gekapt om plaats te maken voor nieuwe gezonde bomen. Bij dit proces ontstaat er restafval en dit afvalhout wordt in de natuur gedroogd. Door de natuur zijn gang te laten gaan worden de pellets CO2 neutraal gedroogd, waardoor de natuur niet belast wordt. Nadat het hout gedroogd is worden ze gemalen en uiteindelijk geplet tot de pellets die gebruikt worden in de pelletkachels.

                                          


Waarom pellets als brandstof gebruiken?

Van alle brandstoffen die er op dit moment zijn is pellets de meest zuivere. Door de manier waarop het hout wordt samengeperst kan je genieten van een constante warmtebron. De kwaliteit en het vermogen om een kamer te verwarmen is met pellets een stuk hoger vergeleken met een open haard. Bijkomend voordeel is dat je met een pelletkachel maar een eenvoudig rookkanaal nodig hebt. Zo bespaar je veel geld en kan je zelf de aansluiting van je eigen pelletkachel regelen. Doordat het zo’n effectieve brandstof is zien we het als één van de snelst groeiende brandstoffen in Europa. Na verwachting zal de productie de komende jaren verdubbelen en verbranden we in 2020 honderd miljoen ton pellets in plaats van gas.