opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs
Filters
€ 12
€ 13

Pellets

Pellets zijn de brandstof van de pelletkachel. Ze zien er uit als samengeperst schoon hout. Deze stukjes hout vormen samen een soort houten pinnetjes. Voor het maken van pellets worden geen andere materialen gebruikt dan puur hout. De CO2 die tijdens de verbranding vrijkomt is gelijk aan de CO2 die de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen. Hierdoor spreken we dus van een CO2-neutraal verbrandingsproces. Een pellet is dus een puur natuurlijk product en is een stuk minder schadelijk vergeleken met andere brandstoffen. Pellets bestaan voor 100% uit houtafval, er zijn dus geen levende bomen voor gekapt. Op deze manier heeft het houtafval een zeer nuttige eindbestemming. Vooral als je een pelletkachel aansluit op je huidige CV installatie is de milieuwinst maximaal en bespaar je ook nog eens op je stookkosten. Pellets zijn tenslotte een stuk voordeliger dan aardgas.

pellets

1 Artikelen

Hoe ontstaan pellets?

Pellets worden niet geproduceerd maar worden gewonnen uit het restafval uit de bossen. Regelmatig worden er oude of zieke bomen in de natuur gekapt om plaats te maken voor nieuwe gezonde bomen. Bij dit proces ontstaat er restafval en dit afvalhout wordt in de natuur gedroogd. Door de natuur zijn gang te laten gaan worden de pellets CO2 neutraal gedroogd. Nadat het hout gedroogd is wordt het vermaald en geplet met als eindresultaat de pellets die gebruikt worden in de pelletkachels.

Waarom pellets als brandstof gebruiken?

Van alle brandstoffen die er op dit moment beschikbaar zijn behoren pellets tot de meest zuivere. Door de manier waarop het hout wordt samengeperst is de warmteafgifte tijdens de verbranding constant. Het rendement tijdens de verbranding ligt een stuk hoger vergeleken met een open haard en de temperatuur is dus minder aan schommeling onderhevig. Bijkomend voordeel is dat je met een pelletkachel maar een eenvoudig rookkanaal nodig hebt en deze eenvoudig zelf is te installeren. Doordat het zo’n effectieve brandstof is kan er veel geld worden bespaard op de energierekening en zien we het als één van de snelst groeiende bio brandstoffen in Europa. Na verwachting zal de productie de komende jaren verdubbelen en verbranden we in 2020 honderd miljoen ton pellets in plaats van aardgas.