Te veel pellets in branderpot waardoor het overstroomt
Een veel gehoord probleem is dat de branderpot overloopt met pellets. Hierdoor ontstaat er dan behoorlijk wat rook ontwikkeling in de brandkamer en gaat de kachel in alarm. Na de afkoelprocedure kan je de kachel schoonmaken en het branderpotje leeg maken. Controleer dan direct of de branderpot volledig schoon is, dus dat de lucht gaatjes in de bodem open zijn. Dit kan namelijk een van de oorzaken zijn dat het branderbakje vol loopt met pellets. Een nadere oorzaak kan zijn dat de ontsteker kapot is. Is het geen van beide dan is de verhouding tussen lucht en pellets niet goed. Naast het overstromen van het branderbakje kan er door de rookontwikkeling ook een knal, plof ontstaan. Dat je hier van schrikt, is normaal, maar strek vooral niet de stekker uit het stopcontact. Want doe je dit wel wordt het alleen maar erger. De rook moet namelijk uit de brandkamer van de kachel en zoekt zich dan nog meer een weg naar buiten. Waardoor je alle rook in je kamer krijgt i.p.v dan die door de rookgasventilator afgezogen wordt naar buiten.
Af en toe te veel pellets in branderpot
- Ontsteker niet meer 100%. Vervang deze
- Zorg er altijd voor dat de branderpot op de juiste manier wordt teruggeplaatst. Dus met de ontsteker opening aan de kant waar de ontsteker zit. En dat het branderbakje overal goed aansluit.
- Luchtopening in bodem en eventueel zijwand van branderpotje zitten verstopt. Zorg dat deze altijd schoon en open zijn waardoor er voldoende lucht aangezogen kan worden.
- Zorg dat er voldoende verse lucht in de pelletkachel kan komen. Belangrijk hiervoor is dat de kachel tijdig wordt schoongemaakt. Ook de rookgasventilator, externe luchtoevoer en warmtewisselaar.
- Vochtige pellets. Houtpellets behoren droog opgeslagen te worden. Na het stook seizoen is beste om de pellets te verwijderen uit de pelletkachel, ook uit de voorraad tank. Dit om te voorkomen dat ze vochtig en zacht worden met alle nadelige gevolgen nadien.
- Verkeerde aanleg van rookkanaal. Denk hierbij direct met rookgasafvoer naar buiten waardoor de wind makkelijk in de pelletkachel kan blazen.
- Het kan zijn dat de pellet toevoer soms aangepast moet worden. Normaal staat deze altijd juist vanuit de fabriek afgesteld. Maar in sommige gevallen moet deze bijgesteld worden om overloop of ontploffing te voorkomen.
Regelmatig overloop van vuurbakje
- Als de kachel te weinig lucht krijgt kan je in eerste instantie in de instellingen van de pelletkachel de luchttoevoer iets omhoog zetten. Heeft dit niet het gewenste resultaat dan moet je ervoor zorgen dat de kachel meer verse lucht krijgt. Beste is dan om een gat in de muur aan de achterkant van de kachel te maken. Dit gat is beste als het ter hoogte van de externe luchttoevoer uit de kachel zit maar dan iets links of rechts ervan.
- Ben je over geschakeld op andere pellets dan kan het zijn dat je in de instellingen de toevoer van de pellets moet aanpassen door deze naar boven of beneden bij te stellen.
- De kachel kan valse lucht aanzuigen bij het branderbakje wanneer deze niet meer in orde is. Denk aan dat de bodem doorgebrand is en er te grote lucht gaatjes ontstaan. Of dat het branderpotje een scheur heeft waardoor er lucht bij kan komen.
- Zoals ook hierboven vermeld tijdig schoonmaken van de externe luchttoevoer zodat deze niet verstopt kan zitten met haren of stof.
- Controleer ook het T-stuk aan de achterkant van de pelletkachel of deze schoon is. Beste is om dit zeker eens in de 2-3 maanden te controleren.