opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs
Filters
€ 1179
€ 2496

5 Artikelen

Hygiëne buffervat boiler

Een hygiëne buffervat boiler slaat warm water op wat door een CV pelletketel of CV pelletkachel wordt verwarmd. Wanneer je al in het bezit bent van één van deze twee is de toevoeging van een boiler een slimme keuze. De opgewekte warmte waarmee het water voor de radiatoren wordt verwarmd, kan met dezelfde efficiëntie ook het drinkwater en het water voor sanitaire doeleinden verwarmen. We spreken dan van een hygiëne boiler, deze zorgt ervoor dat het warm water gezuiverd is en vrij van legionella. Dit wordt gerealiseerd door twee gescheiden systemen; één voor de verwarming en één voor sanitaire doeleinden. Op deze manier blijft het drinkwater altijd 100% schoon. 

Ben je niet in het bezit van een pelletketel, maar wel van een houtkachel of zonneboiler? Ook dan is het raadzaam te kiezen voor een buffervat. Voor een houtkachel geldt hetzelfde principe en voor een zonneboiler is het raadzaam om de overcapaciteit niet verloren te laten gaan. Wanneer er tijdens zonnige dagen met zonnepanelen te veel aan stroom wordt opgewekt, wordt dit vaak aan de energieleverancier terug geleverd. De prijs die men hier in de regel voor krijgt is niet erg gunstig. Door gebruik te maken van een (groot) buffervat, wordt deze energie omgezet in warm water. Hoe meer inhoud het buffervat heeft, hoe meer energie er wordt opgeslagen. Zeker met een groot gezin is dit erg rendabel, tijdens één douchebeurt wordt er gemiddeld 70 liter warm water gebruikt. Reduceer jouw energiefactor en kies voor een hygiëne boiler.

hygiene boiler

Wanneer kies ik voor een buffervat en wanneer voor een hygiëne boiler?

Er zijn situaties waarin het raadzaam is voor een buffervat te kiezen of juist voor een hygiëne boiler:

Pelletketel met overcapaciteit
Vaak wordt er voor een pellet CV ketel gekozen met ietwat overcapaciteit om te voorkomen dat bij strenge vorst de ketel te weinig vermogen heeft om het huis op temperatuur te krijgen. Het nadeel hiervan is dat vooral bij "grenstemperaturen", dus wanneer het buiten net iets te koud is om het zonder verwarming te stellen, de ketel zijn warmte niet goed kwijt kan. Hetzelfde kan voorkomen wanneer er niet genoeg radiatoren in huis zijn, ook in deze situatie kan de ketel zijn warmte niet kwijt. Door een buffervat hierop aan te sluiten kan de ketel altijd zijn warmte kwijt en is de efficiënte maximaal. De overtollige warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen en de ketel niet oververhit te laten raken. Dubbel voordeel dus. En wanneer het huis volledig op temperatuur is en de pelletketel zichzelf uitschakelt, zal het warm water in het buffervat er voor zorgen dat het veel langer duurt voordat de pelletketel weer opnieuw aanslaat. Voor een veilig en goed gebruik van je pelletboiler raden wij altijd aan om een buffervat langs je pelletketel of Cv pelletkachel te installeren. Door het gebruik van een buffervat is er een betere verbranding en wordt de kans op teervorming in de kachel geminimaliseerd.

Warm water voor het sanitair  
Wanneer je ook wilt douchen en warm tapwater wilt hebben, dien je de pelletkachel te combineren met een hygiëne buffervat. Het verschil met een hygiëne buffervat en een gewoon buffervat is dat de eerst genoemde het water filtert en er altijd voor zorgt dat de temperatuur nooit onder de 60°C komt om legionella te voorkomen. De grootte van de boiler dient zorgvuldig te worden berekend en is afhankelijk van de warm-water behoefte van het gezin. Dit wordt bepaald door de grootte van het gezin, de tijdstippen wanneer er gedoucht wordt en of er ook gebruik wordt gemaakt van een bad. Laat je altijd door ons adviseren, want je wilt natuurlijk voorkomen dat het warm water op is tijdens een douchebeurt.  

Warm water voor de vloerverwarming
Is er vloerverwarming in jouw woning geïnstalleerd? Ook dan wordt geadviseerd om te kiezen voor een extra buffervat. Een hygiëne vat is niet nodig omdat het een gesloten systeem betreft. De combinatie zorgt voor twee belangrijke voordelen:

1. De 'korte cyclus' van de ketel wordt verkort en dat verlengt de levensduur van de pelletketel.
Doordat de vloerverwarming de warmte kan afnemen bij het buffervat, hoeft de pelletketel minder vaak bij te springen waardoor deze op jaarbasis dus minder draaiuren heeft. Dit leidt op de lange termijn tot minder slijtage en verlengt aanzienlijk de levensduur.

2. Je bespaart energie
Doordat een pelletketel niet onder de 60°C mag opereren en de vloerverarming een maximale temperatuur heeft van 45°C is er altijd sprake van restwarmte. Zonder buffervat gaat de restwarmte verloren en hiermee dus kostbare energie. Het buffervat neemt deze restwarmte op en dit maakt het hele proces vele malen efficiënter. Van belang is het buffervat tussen de pelletketel en de vloerverwarming te plaatsen, anders kan deze de restwarmte niet opnemen.

Berekening inhoud van de hygiëneboiler

Hoeveel liter boiler heb je nodig? Allereerst moet je letten op de opslagcapaciteit van de hygiëne boiler, die moet namelijk overeen komen met het volume van het verwarmingssysteem in je huis. Wil je ook warm tapwater en kunnen douchen via dit systeem, dan heb je dus nog meer volume nodig. De berekening wordt mede bepaald door je gezinsgrootte. Het loont de moeite een van onze experts voor jou te laten berekenen welk type buffervat het meest voor jouw situatie geschikt is. Voor vragen kun je ons altijd bellen op 040-2826082 of je vult het contactformulier in.

Voorkom dat jouw buffervat een te lage capaciteit heeft waardoor deze geen optimale service kan bieden. We raden je ook aan om goed op de isolatie te letten, want het is een van de belangrijkste aspecten. Natuurlijk ga je de kelder niet extra verwarmen om het buffervat op temperatuur te houden, maar als de temperatuur in de kelder bijvoorbeeld door een openstaand raampje zeer laag is, zal het buffervat minder lang de warmte vast kunnen houden. Het loont de moeite dit goed aan te pakken en wij kunnen je hierbij adviseren.

Wil je snel bepalen hoeveel liter inhoud jouw buffervat moet hebben? Dan geeft de volgende berekening een goede indicatie; voor iedere kW vermogen van een pelletketel moet je minimaal 35 liter water berekenen. Dus heb je bijvoorbeeld een pelletkachel van 20 kW, dan kun je uitgaan van 20 kW x 35 L = 700 liter.

Hygiëne buffervat met elektrisch spiraal

Je kunt er ook voor kiezen om een elektrische spiraal te (laten) plaatsen in je hygiëne boiler, dit is vooral in de zomermaanden een waardevolle toevoeging. Wanneer de buitentemperatuur hoog genoeg is zal je de pelletketel uitschakelen en kun je door het elektrisch spiraal toch het buffervat warm houden. Het elektrisch spiraal in eenvoudig in het buffervat te monteren en daarna kun je kiezen of het water wordt verwarmd door de pelletketel of door de elektriciteit. Vooral wanneer er zonnepanelen zijn geplaatst op het dak is dit een slimme keuze.

Belangrijk is van tevoren de juiste berekening te maken van het benodigde vermogen van de spiraal. Een te licht spiraal zal het water niet op de gewenste temperatuur van 60°C krijgen. Warmer kan indien gewenst, maar 60°C is in de regel voldoende. De gemiddelde temperatuur van leidingwater is 8°C. We nemen in dit rekenvoorbeeld een hygiëne boiler van 200 liter en deze moet dus naar 60°C graden gaan verwarmen. Dan is de formule als volgt:

200 liter x 52°C (60°C - 8°C) is 10.400 kcal oftewel 10 kWh.

Neem je een elektrische verwarmingsspiraal van 3,5 kW, dan doet deze er 2,9 uur (10 kWh / 3,5 kW) over om al het water naar een temperatuur van ongeveer 60°C graden te verwarmen.
Neem je een elektrische verwarmingsspiraal van 7 kW, dan doet deze er 1,4 uur (10 kWh / 7 kW) over om al het water naar een temperatuur van ongeveer 60°C graden te verwarmen.

Alle voordelen van een hygiëne buffervat

  • In één voorraadtank sanitair warm water en verwarmingswater
  • Gescheiden drink- en verwarmingswater
  • Minimumtemperatuur 60°C om Legionella te voorkomen
  • Ruimtebesparend door een twee in één oplossing  
  • Flinke daling in de energiekosten
  • Koppeling mogelijk met pellet cv-ketel, zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen
  • Geschikt voor ieder type woning
  • Uit te breiden met elektrisch spiraal

Hoelang duurt het voordat het water warm is?

De meest gestelde vraag aan ons is hoelang het duurt voordat het water op temperatuur is. In onderstaande berekening is te zien hoe je dit kunt uitrekenen:

  • Aanvang temperatuur water: 35°C
  • Gewenste temperatuur water: 85°C
  • Inhoud hygiëne boiler: 300 liter
  • Vermogen Pellet Cv ketel: 25 kW

De rekensom gaat als volgt:

Totaal gewenste temperatuurstijging: 50°C
300 liter / 25 kW = 12 / 10 = 1,2 x 50 = 60 minuten

Op deze manier kun je snel berekenen hoelang het ongeveer duurt om in jouw situatie het water op de gewenste temperatuur te brengen. Het is een vuistregel, het is altijd ook afhankelijk van andere factoren zoals de omgevingstemperatuur, plaatsing van de boiler (tegen binnen- of buitenmuur), isolatiewaarde van de boiler, etc. Laat je daarom altijd door ons adviseren, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Heb je vragen over dit artikel, neem dan contact met ons op!

Pelletkachelkiezen.nl is toonaangevende leverancier van Pelletkachels in Nederland