opc_loader
12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs
Filters
Artikel 1 tot 10 (van de 10 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 10 (van de 10 artikelen). Resultaat:1

Hygiëne buffervat boiler

Hygiëne buffervat boiler wordt gebruikt om het water te verwarmen door een pellet cv ketel of Cv pelletkachel. Maar ook al heb je geen pelletkachel maar bijvoorbeeld een Cv houtkachel of zonneboiler dan kun je ook een buffervat gebruiken. Naast het water wat opgeslagen is in de buffertank wordt verwarmd voor gebruik van de radiatoren of vloerverwarming kun je met een boiler ook gebruik maken van het sanitaire tapwater of douchewater. Alleen dan heb je een Hygiëne boiler nodig. Een hygiëneboiler bevat een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat het warm water gezuiverd is en legionella vrij.

Wanneer kies ik voor een buffervat?

Als de pellet cv ketel niet voldoende zijn warmte kwijt kan dan is het aan te raden om een buffervat te installeren. Denk hierbij aan de volgende situaties. Het vermogen van de pelletketel is te groot voor de te verwarmen ruimte. Op deze manier kan de cv pelletkachel zijn warmte niet kwijt en dient er een buffervat aangesloten te zijn. Of de Cv pelletkachel die je geïnstalleerd hebt is geschikt bij koudere dagen maar bij iets minder koud weer net teveel vermogen ook dan biedt een buffertank een uitkomst om problemen met warmwater en druk te voorkomen. Ook wanneer er te weinig radiatoren geplaatst zijn of er is enkel een vloerverwarming ook dan wordt geadviseerd om te kiezen voor een extra boiler. Het zal daarom de 'korte cyclus' van de ketel verminderen, omdat het de hoeveelheid keren dat een pelletketel in- en uitschakelt om het water te verwarmen, vermindert en hierdoor zal de levensduur van de pelletboiler worden verlengd.

Vloerverwarming met pelletkachel

Het is eenvoudig om je vloerverwarming direct aan te sluiten op een cv pelletkachel of pellet cv ketel. Alleen het beste is om bij de cv pelletketel een buffervat te plaatsen en hierop de vloerverwarming aan te sluiten. Dit omdat een vloerverwarming een maximale temperatuur mag hebben van rond de 40 - 45 graden. Een pelletketel heeft een gebruikstemperatuur van minimaal 55 graden, maar beste is 58-60 graden Celsius. Maak je geen gebruik van een extra voorraadboiler dan ontstaat er een over capaciteit aan warmte die niet weg kan.

hygiene boiler

Hygiëne boiler opslagcapaciteit?

Allereerst moet je letten op de opslagcapaciteit van de hygiëne boiler, die sterk afhankelijk is van het volume van het verwarmingssysteem en de gezinsgrootte. Omdat als het hygiëne buffervat een te lage capaciteit heeft, de boiler geen optimale service kan bieden. We raden je ook aan om goed op de isolatie te letten, want het is een van de belangrijkste aspecten in deze context. Het geeft namelijk een langere warmteopslag en bespaart je energiekosten. We adviseren je ook om de kwaliteit van de materialen te controleren. Over het algemeen zou je wat meer geld op dit gebied moeten investeren, want dat zal je zeker lonen.

Berekening van hygiëneboiler

Wat voor hygiëneboiler je nodig hebt, hiervoor kun je de volgende berekening maken. Voor iedere kW vermogen van een pelletketel heb je minimaal 35 liter tot maximaal 80 liter water berekenen. Bijvoorbeeld bij een 20 kW pelletketel kun je uitgaan van 20 kW x 35 L = 700 liter. Je kan het ook omgekeerd berekenen. Voor iedere kW vermogen van de pelletketel zou je tussen de 50 en 100 liter water kunnen rekenen wat nodig zou moeten zijn. Dus bij een 20 kW pellet cv ketel heb je een buffervat nodig van ongeveer 1000 L.

Verwarm je hygiëne buffervat elektrisch

Wil je ook de mogelijkheid hebben om je hygiëne boiler elektrisch te verwarmen, dan kun je er een elektrische spiraal in monteren. Het voordeel is dat de pellet cv ketel dan niet altijd hoeft te verwarmen. Denk de zomermaanden wanneer het warm is. Je wilt dan toch gebruikmaken van sanitair warm water en om dan de pelletketel ervoor aan te zetten is wat werk. Je kunt dan op een eenvoudige manier de tapwaterboiler elektrisch laten verwarmen. Het elektrische verwarmingselement wordt dan ook direct in het buffervat geplaatst. Belangrijk is alleen hoeveel vermogen van de elektrische spiraal heb ik nodig zodat het ook bij elkaar past en functioneert.

Bereken het juiste vermogen van je elektrische spiraal

Het belangrijkste om te bepalen is hoe warm wil jet het water in je hygiëne boiler verwarmen. Meestal is 60°C graden voldoende voor warm water. Het hoeft niet van 0°C graden verwarmt te worden want normaal koud water heeft een temperatuur van 8°C graden. Bekijk de volgende voorbeeld berekening.

Je hebt een sanitair warm water boiler van 200 L deze wil je naar 60°C graden verwarmen. Dan is de formule 200 x 52°C (60°C - 8°C) is 10.400 kcal of 10 kWh. Neem je een elektrische verwarmingsspiraal van 3,5 kW dan doet deze er 2,9 uur(10 kWh : 3,5 kW) over om het water naar een temperatuur van ongeveer 60°C graden te verwarmen.

Voordeel van hygiëne buffervat?

Een belangrijk voordeel van een hygiëne buffervat is dat er in dezelfde voorraadtank een sanitair warmwater boiler zit als ook het verwarmingswater. Door de warm water boiler in het hygiëne buffervat wordt de vorming van Legionella voorkomen, en kan dit water gebruikt worden als tapwater. De twee afzonderlijke circuits in de hygiëne boiler zorgen er voor dat drink- en verwarmingswater niet met elkaar vermengd worden. Deze constructie van hygiëne boiler en buffervat in een, is niet alleen buitengewoon effectief, maar ook zeer ruimtebesparend. In plaats van een gecombineerd hygiëne buffervat, kun je ook kiezen voor het gebruik van twee afzonderlijke buffertanks. Dan zou men voor warm sanitair zou men voor drinkwater een hygiëne boiler nodig hebben en een buffertank voor de verwarming. Een dergelijke oplossing is echter vaak niet zo effectief en zou twee keer zoveel ruimte nodig hebben, en het zou meer geld kosten. Bovendien is bij een dergelijke constructie een ingewikkelde regeling voor warmteverdeling nodig wat niet het geval is bij de gecombineerde hygiëne boiler. 

Hygiëne boiler voor verschillende warmtebronnen

Hygiëneboiler is met verschillende warmtebronnen te combineren. Denk hierbij aan pellet cv-ketel, zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen. Wanneer je deze aansluit op een hygiëne buffervat bespaar je meer energiekosten doordat de verwarmingsbron minder vaak hoeft te verwarmen. Een hygiëneboiler houdt namelijk lange tijd de warmte vast door een uitstekende isolatie mantel. De isolatie bestaat uit 80 of 100 mm Neopor en 20 mm polyester vliesdeken. Een hygiëneboiler is op deze manier zeer geschikt voor iedereen en elke soort woning type.

Hoelang duurt het voor mijn water warm is?

Wat iedereen belangrijk vindt is hoelang het duurt voor het water in mijn hygiëne boiler warm is. Dit omdat iedereen een hekel heeft aan koud water als ze onder een douche staan. Aan de hand van een voorbeeld berekening kunnen we laten zien wat u als vuist regel mee kunt nemen in uw keuze.

  • Hygiene boiler 300L boiler
  • Pellet Cv ketel 25 kW
  • Aanvang temperatuur water 35 °C
  • Gewenste temperatuur water 85 °C
  • Tijdsduur 42 minuten

Pelletkachelkiezen.nl is toonaangevende leverancier van Pelletkachels in Nederland