opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Onderhoud

Het aller belangrijkste is dat je de juiste pellets gebruikt. Aanschaf van een Pelletkachel is een maar het juist laten functioneren is twee. Bespaar daarom niet op het onderhoud van je pelletkachel. Gebruik daarom gecertificeerde En Plus A1 pellets, zo licht mogelijk van kleur (naaldhoud pellets). Deze kwaliteit pellets zorgt voor de beste verbranding wat mede resulteert in een schone pelletkachel en dus minder onderhoud.

Onderhoud van de pelletkachel door de klant

Wij adviseren om je pelletkachel iedere keer na gebruik schoon te maken met een stofzuiger. Dit is minder dan 5 minuten werk en het bevordert de levensduur van je pelletkachel aanzienlijk. Controleer dan gelijktijdig je branderbak of de gaatjes in de bodem open zijn. Deze kunnen namelijk dicht gaan zitten door gebruik van slechte kwaliteit pellets. Meestal is het niet nodig om na iedere stook beurt ook de asla leeg te maken, meestal zijn die groot genoeg. Zit er aanslag op de ruit? Dan adviseren we om dit ook schoon te maken, dit gaat makkelijk met een oude krant. Hierdoor blijft de kachelruit het langst schoon met als voordeel dat je altijd een vlam ziet.

Samenvatting van onderhoud na iedere stookbeurt

 • Leeg zuigen van de brandkamer met een geschikte stofzuiger (As stofzuiger). Gebruik geen gewone stofzuiger deze zal kapot gaan.
 • Branderbakje controleren op asresten. Zodat de gaatjes in de bodem weer open zijn en de kachel voldoende lucht krijgt voor een juiste verbranding.
 • Controleer de asla en maak deze leeg.
 • Schoonmaken van de ruit met een oude krant. Dit kan op vele manieren, denk aan keukenrol eventueel iets vochtig. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen!
 • Controleer ook het t-stuk wat achterop de kachel zit. Maak de deksel los en klop of stofzuig deze leeg. Hierin kunnen asresten of vuil vanuit het rookkanaal zitten.
 • Brandt ook regelmatig de pellet voorraad tank/bunker helemaal leeg. Je kunt dan eenvoudig de restanten pellets en stof verwijderen door uit te zuigen met een stofzuiger. Op deze manier wordt een verstopping van de pellet schroef voorkomen.

De juiste service door een opgeleide monteur

Naast deze dagelijkse onderhoudswerkzaamheden heeft de pelletkachel ook minimaal 1x per jaar een grote onderhoudsbeurt nodig. Hierin kan Pelletkachelkiezen je van dienst zijn. Pelletkachelkiezen beschikt over een gecerificeerde service monteur die perfect het onderhoud van je pelletkachel of ketel kan uitvoeren. Het is namelijk zeer belangrijk voor de levensduur en werking van je pelletkachel dat deze goed onderhouden wordt. Wanneer een pelletkachel schoon is functioneert deze het beste zonder vervuiling. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Werkzaamheden bij groot onderhoud

 • Grondig reinigen van pelletkachel.
 • Het specifiek reinigen van de rookgasventilator, vijzelmotor en convectie ventilator.
 • Nakijken van afdichtingen en zo nodig vervangen.(vervangen niet bij prijs inbegrepen)
 • Het controleren van de externe luchttoevoer en deze schoonmaken
 • Controle van gloeispiraal. Het kan zijn dat de gloeispiraal na onderhoud van de kachel het begeeft. Dit valt buiten de garantie. Het is dus raadzaam om standaard de gloeispiraal te laten vervangen bij het onderhoud.
 • Als extra kunnen wij de schoorsteen laten vegen. Dit doen wij niet zelf maar laten wij een gecertificeerd schoorsteenveger die aangesloten is bij de ASPB (branchevereniging van erkende schoorsteenvegers). Je ontvangt hiervan dan ook een certificaat voor de verzekering.