Waar worden pellets van gemaakt?
Pellets worden gemaakt van de houtsnippers en resten die overblijven na het schaven en zagen. Pellets met het ENplus kerumerk worden gemaakt zonder bomen te kappen. Dit zijn meestal resten van harsachtige bomen, die sterker zijn en hogere energiewaarden hebben. Houtresten worden gebruikt om pellets te maken en kunnen overal vandaan komen. Producenten gebruiken soms hout uit lokale bossen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze pellets worden uitsluitend gemaakt van harsachtige soorten. Ze worden geproduceerd in zagerijen die de PEFC-certificering hebben ontvangen.
Pelletfabrikanten zijn allemaal in staat de oorsprong van hun pellets te vertellen. Pellets kunnen van elke houtsoort worden gemaakt. Pellets worden meestal gemaakt van verschillende houtsoorten, soms van hetzelfde type. Dit kan hardhout zijn en zelfs restafval van sloophout. Sommige pellets zijn gemaakt van maïs en er worden testen gedaan met gemaaid gras. De beste pellet is echter gemaakt van 100% naaldhout. Op de markt vind je pellets gemaakt van allerlei soorten hout of een mix van houtsoorten. Laat je niet misleiden, degene die pretenderen het beste te zijn, zijn dat niet altijd. Een goede pellet zal altijd gemaakt zijn van naaldhout. Naaldbomen hebben zacht hout, dat gemakkelijk brandt. De harsen zorgen ervoor dat de pellets aan elkaar blijven plakken en ook na de behandeling hun vorm behouden.
Hardhout minder geschikt voor pellet
Je zult merken dat hardhoutpellets minder goed branden. Ze hebben de neiging om meer te smeulen dan dat het een mooi vuur produceert. Er worden vaak chemische toevoegingen gebruikt om pellets van hardhout beter te laten branden. Deze chemische toevoegingen zijn slecht voor het milieu.
Door deze toevoegingen komen er schadelijke stoffen vrij die na verloop van tijd invloed hebben op jouw pelletkachel. De kachel wordt zwart en roet hoopt zich op op het glas. Het leidt er ook toe dat je vaker je schoorsteen moet laten reiniging. Als je pellets van zachthout of grenen gebruikt, zul je geen van deze nadelen ervaren.
De afvalproducten van houtbewerking en bosbouw kunnen worden gebruikt om houtpellets te maken. Ruwe basismaterialen zijn onder meer zaagsel, houtkrullen, houtkrullen en kleine boomstammen. Het is een restproduct, oftewel afvalproduct. Houtpellets worden geproduceerd zonder extra bomen te kappen, zodoende wordt het bestaande hout maximaal benut.
Hoe worden houtpellets gemaakt?
Eerst moet het hout worden gedroogd en versnipperd. Het hout wordt mechanisch versnipperd tot spaanders van gelijke grootte nadat het van de schors is ontdaan. De houtsnippers zijn in dit stadium nog erg vochtig (ongeveer 45%). Ze moeten worden gedroogd om hun vochtigheid tot 10% te verminderen. Het is belangrijk dat de pellets droog zijn wanneer ze worden gebruikt in houtpelletkachels. De verbranding wordt nadelig beïnvloed als het vochtgehalte van de pellets te hoog is.
Om de houtsnippers verder te verminderen, worden ze opnieuw versnipperd. De versnipperde houtsnippers worden vervolgens gemengd met zaagsel, houtkrullen en in de pelleteermachines gevoerd. De pelletiseermachine is uitgerust met matrijzen met de juiste korreldiameter en grote rollen. De rollen oefenen veel druk uit wanneer de matrijzen (schijven met kleine gaatjes) draaien. De houtsnippers worden samengeperst en door de matrijzen geperst. De pellets worden vervolgens met behulp van speciale messen in pellets gesneden op basis van hun uiteindelijke grootte en vorm. Tijdens het compressieproces komt stofvrije lignine (uit het hout) vrij. Deze lignine werkt direct als bindmiddel voor de houtpellets. Na het verpakken zijn ze klaar voor gebruik.
Waar worden pellets voor gebruikt?
Pellets worden voornamelijk gebruikt als brandstof in houtpelletkachels. Ook kunnen ze als bodembedekking gebruikt worden voor een stal zoals een manege. Houtpellets worden dan gebruikt om stofvrij strooisel te maken voor bijvoorbeeld paarden. De korrels nemen ook een grote hoeveelheid vocht op.
Houtpellets voor de houtkachel
De laatste jaren zijn pelletkachels aan een opmars bezig. Dit komt doordat het stoken op houtpellets tot 40% goedkoper is dan het stoken op gas of stookolie. Pellets hebben een efficiëntie van 93%, wat vele malen groter is dan gewone houtblokken. Na dat het vuur gedoofd is blijft er nog maar weinig as over. Je hoeft dus minder vaak schoon te maken. En de opslag van pellets (grote zakken) neemt veel mider ruimte in beslag dan brandhout. Houtpellets worden geproduceerd zonder dat er extra bomen hoeven te worden gekapt. De verbranding van hout is ook minder vervuilend in vergelijking met die van brandhout. Houtpellets zijn dus een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor brandhout.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze pelletkachels!