opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Pelletkachel afvoer

Naast de aanschaf van een pelletkachel is de afvoer hiervan zeker zo belangrijk. Voor een juiste en veilige werking moet de pelletkachel afvoer op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Hierover bestaan nogal verschillende redeneringen. Als wij de pelletkachel bij je installeren wordt deze volgens de geldende norm aangesloten. Dit kan op een al reeds bestande rookkanaal of nieuw aan te leggen kanaal. Wij gebruiken hiervoor ook alleen meer origineel gecertificeerd aansluitmateriaal.

Pelletkachel aansluiten op bestaande schoorsteen.

Het is geen probleem om je pelletkachel op een reeds bestaande schoorsteen aan te sluiten. Afhankelijk van de huidige diameter van je schoorsteen moet er het juiste materiaal gekozen worden. Bij een lucht pelletkachel wordt een andere diameter geadviseerd dan bij een Cv pelletkachel of ketel. Is de schoorsteen voorheen gebruikt door een houtkachel of openhaard dan is de kans groot dat de huidige diameter te groot is voor een pelletkachel. Grofweg kan een lucht pelletkachel aangesloten worden op een schoorsteenkanaal van max. 150 mm. Maar ook dit hangt van de omstandigheden af. Ons advies is eigenlijk altijd om vanaf 120 mm een flexibele buis van 80 mm voor lucht pelletkachels in de huidige schoorsteen te trekken. Voor Cv pelletkachels komt dit nauwkeuriger en is het advies altijd om een flexibele buis van 100 mm in het bestaande afvoerkanaal te trekken. Als aan deze voorwaarden voldaan wordt heeft het aansluiten van de pelletkachel afvoer op de huidige schoorsteen voordelen. Zo is het nieuwe aansluitmateriaal niet in het zicht, maar weg gewerkt. En een bestaande schoorsteen heeft betere trek dan een nieuw aan te leggen rookanaal. Hierdoor hoeft de rookgas ventilator minder te werken wat de levensduur ten goede komt.

Pelletkachel aansluiten op nieuwe afvoer

Heeft u geen bestaand rookkanaal of schoorsteen dan kunnen wij een nieuwe pelletkachel afvoer voor je aanleggen. Het beste is om het rookkanaal te laten uitmonden door het dak of langs de gevel. Een directe afvoer door de gevel zonder omhoog te gaan wordt niet aangeraden. Dit is ook niet volgens de norm die geldt voor hout gestookte kachels. Ondanks dat een pelletkachel een ventilator heeft die de rookgassen naar buiten blaast is deze manier van installeren niet aan te raden. Wij weten dat dit in het verleden toch vaak gebeurt is maar hierdoor kunnen we problemen aan de pelletkachel en veiligheid ontstaan.

Kies voor de juiste materialen en installatie

Naast de verkoop van de originele Italiaanse pelletkachels verzorgen wij van Pelletkachelkiezen ook de installatie en levering van afvoermaterialen. Ook de aansluitmaterialen voor het rookkanaal betrekken wij van een originele Italiaanse leverancier zodat de pelletkachel hierop perfect afgestemd is. Op deze manier ben je dan ook verzekerd als klant van het juiste gecertificeerde materiaal.