opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

De levensverwachting van een pelletkachel

Pelletkachels behoren tot dezelfde familie als houtkachels en multi-fuel kachels, maar ze hebben een paar elektrische en mechanische kenmerken die je niet ziet bij andere soorten houtkachels. Hoe lang gaan pelletkachels mee met het grotere aantal elektrische en bewegende componenten? Pelletkachels gaan bij normaal gebruik tussen de 10 en 20 jaar mee. Dit kan variëren van slechts enkele jaren voor de goedkoop gefabriceerde modellen uit Azië tot bijna 20 jaar voor goed gebouwde en onderhouden pelletkachels die niet al te intensief worden gebruikt. In Nederland is er sprake van milde winters en zullen een paar maanden per jaar de kachels op volle toeren draaien en nog enkele maanden incidenteel. Hierdoor hebben pelletkachels in Nederland een lange levensverwachting.  Onze pelletkachels moeten minimaal 10 jaar meegaan en als je hem goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt gaat hij gegarandeerd langer mee.

De fabrieksgarantie op onze pelletkachels is enkele jaren, dit hangt van het model af. Eventuele problemen die daarna ontstaan zullen we zelf op moeten lossen. Een pelletkachel gaat in de regel niet zo lang mee als een houtkachel. Maar de levensverwachting kunnen hoog zijn als ze op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden. Traditionele houtkachels hebben geen bewegende delen of elektrische componenten, dus er zijn minder dingen die mis kunnen gaan. Pelletkachels verbranden vaste pellets met een hoog rendement. Ze zijn vaak efficiënter dan veel moderne houtkachels. Onze eigen pelletkachels hebben een rendement van tussen de 80 en 90%. Ondertussen hebben onze houtkachels en multi-fuel kachels een hoge en lage 70s-classificatie. De pelletkachel maakt gebruik van een verscheidenheid aan mechanische en elektrische componenten om een zeer efficiënt en schoon vuur te leveren, maar dit gaat ten koste van de levensverwachting in vergelijking met standaard houtkachels.

Geautomatiseerd proces

De pelletkachels bereiken prachtige resultaten voornamelijk omdat het elektrische apparaten zijn en een verscheidenheid aan mechanische en elektrische componenten gebruiken om een efficiënte brandstof-luchtverhouding te bereiken. Ook wordt de warmteafgifte gemaximaliseerd en tegelijkertijd afval zo veel mogelijk gereduceerd wat leidt tot zo min mogelijk as en emissie uitstoot. Het automatiseren van het brandproces heeft veel voordelen, waaronder het verminderen van menselijke fouten en het vermogen om zo schoon mogelijk te branden. De kachel steekt automatisch het vuur aan als de brandstof in de trechter zit. De kachel is ingesteld om op bepaalde tijden en dagen automatisch aan te gaan. We voegen gewoon pellets toe als dat nodig is. Het nadeel van al deze automatisering is wel het verhoogde onderhoud dat nodig is. Ook moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Dit kan betekenen in de praktijk dat ze minimaal wekelijks of maandelijks moeten worden schoongemaakt en gemiddeld een keer per jaar door een monteur moeten worden nagekeken. Het is aannemelijk dat de levensduur van een pelletkachel in het gedrang komt als deze niet wordt onderhouden en gereinigd volgens de instructies van de fabrikant. Om uw pelletkachel zo lang mogelijk te laten draaien, zul je dus  onderhoud en reiniging structureel moeten uitvoeren.

Wanneer je de reinigings- en onderhoudsvereisten niet opvolgt kan dat leiden tot beschadiging van onderdelen en kan de garantie komen te vervallen. In de gebruiksaanwijzing van al onze modellen kom je de volgende disclaimer van de fabrikant tegen: ‘Als u geen regelmatig onderhoud uitvoert, kan dit de werking van uw kachel beïnvloeden. Als er problemen zijn die voortvloeien uit het gebrek aan reiniging of onderhoud, vervalt uw garantie’. De kwaliteit van de constructie kan ook van invloed zijn op de levensverwachting van een kachel. Een pelletkachel van een gerenommeerde fabrikant (met hogere aanschafwaarde) gaat gemiddeld langer mee dan een kachel die is gemaakt van materialen van mindere kwaliteit of met een minder duurzame constructie. De beschikbaarheid van reserveonderdelen kan ook van invloed zijn op de levensduur van een pelletkachel.

Regelmatig onderhoud

Pelletkachels, die elektronische apparaten zijn, vereisen een verscheidenheid aan elektronische en mechanische onderdelen om ervoor te zorgen dat het verbrandingsproces geautomatiseerd en efficiënt is. Tijdens de levensduur van een kachel is het normaal dat sommige van deze onderdelen defect raken. Wanneer er onderdelen beschikbaar zijn voor de belangrijkste onderdelen van een kachel, kunnen deze worden gebruikt om deze langer te laten werken. Er zijn meer dan dertig reserveonderdelen beschikbaar voor al onze pelletkachels. We zijn ervan overtuigd dat we elk onderdeel kunnen vervangen als het kapot gaat om zo de levensduur van onze kachel maximaliseren.

Garantie op pelletkachels 

De garantie op onze eigen pelletkachel is gemiddeld 24 maanden, ingaande vanaf de installatiedatum. De garantie kan nooit langer zijn dan 30 maanden. De garantieperiode voor een pelletkachel is afhankelijk van de fabrikant en het model. Defecte onderdelen kunnen onder de garantie vallen als ze nog binnen de garantieperiode vallen. Van belang is nooit zelf te gaan “knutselen” bij eventuele storingen omdat dit de garantie ook in gevaar kan brengen. Fabrikanten zien wanneer er onkundige handelingen zijn verricht die schade tot gevolg hebben. Ook het resetten van de kachel als de storing nog niet (volledig) is verholpen, kan beschadiging van elementen tot gevolg hebben. Laat dus alleen experts reparaties uitvoeren!

Andere factoren die die levensverwachting beïnvloeden zijn:

* De kwaliteit en constructie van de kachel. 
* Zijn de juiste reinigings- en onderhoudsprocedures gevolgd? De kachel moet regelmatig worden gecontroleerd om te zien of deze correct werkt. 
* Hoe vaak en hoe lang de pelletkachel zal worden gebruikt. 
* Onderdelen tijdig vervangen wanneer bij inspectie blijkt dat deze aan vervanging toe zijn.
* De kwaliteit van de pellets die gebruikt worden. Koop nooit pellets zonder het DIN- of EN-Plus label, deze zijn van inferieure kwaliteit wat niet goed is voor de kachel en het milieu.

Conclusie

Onze pelletkachel gaan in de regel minimaal 10 jaar mee. Wordt de kachel goed onderhouden, jaarlijks geïnspecteerd door een expert en draaien ze op pellets van goede kwaliteit. Dan kunnen deze kachels nog veel langer meegaan. Heb je hier vragen over? Neem contact op!