De voor- en nadelen van Pelletkachels
Pelletkachels hebben bijzonder veel voordelen ten opzichte van houtkachels, waaronder het gebruiksgemak. Ze automatiseren het verbrandingsproces met een nauwkeurige verhouding tussen brandstof en lucht. Er zijn ook enkele nadelen en wij zullen ook deze vermelden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Deze pagina is gemaakt om een zo volledig beeld te schetsen van de voor- en nadelen van pelletkachels.
Pelletkachels voordelen
1. Geautomatiseerd vuur
In een pelletkachel worden bijna alle processen die normaal gesproken handmatig moeten worden uitgevoerd bij houtkachels, volledig geautomatiseerd. Het enige wat een pelletkachel nodig heeft is brandstof en frisse lucht om het vuur gaande te houden. Pelletkachels zijn efficiënter dan houtkachels, waarbij je de ventilatieopeningen handmatig kan aanpassen voor de luchtstroom en alleen maar pellets aan het vuur hoeft toe te voegen. Bij veel van onze pelletkachels zorgt een trechter er voor dat pellets automatisch in de verbrandingskamer terecht komt. De verse lucht wordt vanzelf aangezogen door het vacuüm dat wordt gecreëerd in de verbrandingskamer. En ook de temperatuur is tot op een graad nauwkeurig in te stellen. Dit is natuurlijk niet mogelijk met een houtkachel, hoe modern hij ook is.
2. Eenvoudig in gebruik
De pelletkachel is eenvoudig te bedienen dankzij het centrale bedieningspaneel, waarmee je met één druk op de knop het vuur kunt starten en stoppen. Bijna al onze pelletkachels hebben een bedieningspaneel met een touchscreen of druktoetsen aan de bovenkant. Door simpelweg op een van de knoppen te drukken, kun je de temperatuur van de kamer aanpassen en de ventilator in een bepaalde stand zetten die harder of zachter blaast. Het indrukken van de aan/uit knop is alles wat nodig is om een vuur te maken met onze pelletkachels. Je kunt zelfs de dagen van de week kiezen waarop je wilt dat de kachel automatisch wordt ingeschakeld en op welk tijdstip van de dag hij warmte moet genereren. Het enige wat je in de gaten moet houden is of er voldoende pellets in de trechter zitten om het vuur te laten branden.
3. Efficiënt
Pelletkachels zijn een zeer effectieve manier zijn om jouw huis te verwarmen. Ze zijn de meest efficiënte verwarmingstoestellen voor woningen op vaste brandstoffen. Pelletkachels die door de EPA zijn gecertificeerd, hebben een efficiëntie van 85% tot 97%.
4. Schone verbranding
De schone verbranding is de voornaamste reden dat pelletkachels zulke hoge waarden hebben. Het doel is om een zo groot mogelijke hoeveelheid warmte te produceren met zo min mogelijk afval. Fabrikanten van pelletkachels raden vaak aan om pelletbrandstoffen van hoge kwaliteit te verbranden die aan bepaalde normen voldoen. Zo adviseren wij aan de klanten om enkel Klasse A1 Pellets die een zo wit mogelijke kleur hebben te stoken in onze pelletkachel. Deze pellets mogen een maximale vochtigheid hebben van 8% met een maximale as van 0,5%. Wij verkopen alleen pellets die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaard voor een schone, efficiënte verbranding. De centrale besturingseenheid van een pelletkachel maakt gebruik van een verscheidenheid aan sensoren en elektronica om de verbranding continu te analyseren en te optimaliseren om de laagst mogelijke uitstoot te behouden.
5. Hoge warmteafgifte
De schoon brandende, efficiënte pelletkachels kunnen veel warmte genereren in een huis. De verbrandingskamer in een pelletkachel onttrekt warmte aan het vuur. Pelletkachels gebruiken convectie om een kamer te verwarmen, in plaats van warmte uit te stralen zoals houtkachels. Onze pelletkachels hebben bijvoorbeeld een geïntegreerde verdeelventilator die lucht door de voorkant perst terwijl deze de verbrandingskamer passeert. Onze pelletkachel geeft warmte af vanaf de voorkant.
6. Warmte regulatie
Sommige pelletkachels kunnen worden bediend door een externe thermostaat, terwijl andere thermostatische bedieningselementen hebben ingebouwd in hun elektronische systeem. De pelletkachel kan worden ingesteld om warmte te produceren volgens de voorkeuren van de gebruiker. Als we onze pelletkachel op de gewenste temperatuur instellen, zal hij de temperatuur verhogen en op peil houden. Met onze pelletkachel kunnen we de temperatuur instellen die we voor onze kamer willen. De kachel heeft een geïntegreerde kamertemperatuursensor, die continu de huidige temperatuur van de kamer meet om ervoor te zorgen dat deze niet boven of onder de ingestelde temperatuur komt. De pelletkachel verwarmt de kamer tot de temperatuur die u hebt ingesteld.
7. Brandstof opslag
Om ervoor te zorgen dat een kachel automatisch brandstof aan het vuur levert, moeten de pellets in de kachel worden opgeslagen in een geïntegreerde trechter. De trechter van onze pelletkachels zit bijvoorbeeld aan de bovenkant. Je voegt gewoon pellets toe als ze op zijn. Je kunt pellets in de kachel bewaren zonder dat iemand ze kan zien.
8. Opslag van schone brandstof
Pellets worden meestal verkocht in zakken van een bepaald gewicht. Onze pelletzakken worden geleverd in gewichten vanaf 10 kg, wat een gewicht is dat gebruikelijk is voor deze zakken. De pellets kunnen in zakken worden opgeslagen, waardoor ze gemakkelijker te beheren zijn. Pellets voor pelletkachels zijn voornamelijk verkrijgbaar in zakken die gemakkelijk te hanteren zijn. Om onze kosten laag te houden, kopen we pellets in grote hoeveelheden voor de winter en slaan we ze op in de garage. Je kunt ze netjes op elkaar stapelen en je hebt al snel meer dan voldoende voor een hele winter. Wij kunnen je helpen met uitrekenen hoeveel je nodig zal hebben om een hele winter door te kunnen.
9. Flexibele installatie
Pelletkachels hoeven niet aan dezelfde strenge ventilatievoorschriften te voldoen als andere soorten kachels. Dit komt doordat pelletkachels afhankelijk zijn van geforceerde ventilatie en niet alleen van de natuurlijke luchtbeweging die bekend staat als tocht. De rookafzuiger van een pelletkachel is ontworpen om afvallucht van een kachel met kracht af te voeren en vervolgens via een schoorsteenkanaal uit de woning de blazen. De pelletkachels zijn flexibeler wat betreft waar ze in een huis kunnen worden geplaatst. Houtkachels hebben een verticale schoorsteen nodig en moeten worden geïnstalleerd op een plaats waar het rookkanaal recht door het dak kan worden geleid of in een open haard om de bestaande schoorsteen te gebruiken. Pelletkachels kunnen ook door de buitenmuur van uw huis ventileren. Het rookkanaal loopt vanaf de achterkant van de kachel door een aangrenzende buitenmuur en vervolgens langs de zijkant van het huis, tot aan de bovenkant van de dakrand.
Pelletkachels verschillen van andere houtkachels doordat ze de afvallucht rechtstreeks uit een buitenmuur kunnen afvoeren. Het kan mogelijk zijn om lucht van buiten naar een pelletkachel te ventileren in plaats van de lucht in de kamer te gebruiken, waarvoor mogelijk een andere externe ventilatieopening in de kamer moet worden geïnstalleerd. De luchtinlaat van de kachel is door dezelfde wand verlengd als het rookkanaal. Het is mogelijk om te kiezen of je verse lucht van binnen of van buiten wilt ventileren.
10. Lagere installatiekosten
De installatiekosten voor pelletkachels zijn lager dan die van andere houtkachels omdat ze niet aan dezelfde voorschriften hoeven te voldoen. Het installeren van een pelletkachel is rond de 20 tot 30% goedkoper dan een houtkachel, als we uitgaan van gelijkwaardige vermogens. Deze kosten worden vooral veroorzaakt doordat bij houtkachels er dubbelwandig afvoermateriaal gebruikt moet worden en de uitlaat verticaal moet lopen, dus door het dak. Het grote voordeel is ook dat je een pelletkachel overal in huis kunt plaatsen. Past hij niet in je oude open haard? Dan is elke wand of hoek ook geschikt. Als je de oude open haard verwijderd heb je dus ook een enormer winst in ruimte aangezien deze meestal flink wat ruimte innemen.
11. Eenvoudig schoon te maken
De meeste pelletkachels zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Fabrikanten van pelletkachels adviseren in de regel dat hun kachels om de paar dagen worden schoongemaakt. Dit helpt ervoor te zorgen dat de kachels zo efficiënt mogelijk werken. De belangrijkste onderdelen van onze pelletkachel, die regelmatig moeten worden schoongemaakt, zijn eenvoudig te verwijderen. De asbak die zich onder in de verbrandingskamer bevindt, rondom de brandpot, kun je eenvoudig verwijderen. Hiermee kun je de as opruimen die overblijft van eerdere branden. De asbak, brandpot en andere onderdelen kunnen eenvoudig worden verwijderd om het schoonmaken te vergemakkelijken. Met ons model pelletkachel kun je de brandketel verwijderen waar de vlammen worden geproduceerd. Het is mogelijk om de luchtgaten schoon te maken en eventuele pellets die niet goed branden te verwijderen.
12. Gerecycleerde brandstof
Pellets zijn de brandstof voor pelletkachels. Een groot deel van het materiaal dat nodig is om een pellet te maken, is afkomstig van gerecyclede materialen. Pellets zijn vaak bijproducten van hout. Ze kunnen worden gemaakt van houtsnippers of zaagsel.
Pelletkachel Nadelen
1. De hoogte
Door de verscheidenheid aan elektronische componenten en een brandstofopslagsysteem zijn pelletkachels hoger dan houtkachels. Ze kunnen er dus ietwat dominant uit zien in een ruimte. Gelukkig zijn er ook inbouw pelletkachels, deze worden volledig in een muur of oude haard worden weggewerkt. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid ruimte. Pelletketels die ook fungeren als cv en warm water leveren, zijn nog een stuk groter omdat ze meer vermogen moeten leveren.
2. Elektriciteit vereist
Pelletkachels hebben elektriciteit nodig om te werken. Dit betekent dus dat een pelletkachel de buurt van een stopcontact moet worden geplaatst. Als er nog geen stopcontact in de buurt is, moet er een nieuw stopcontact worden geïnstalleerd. Alle pelletkachels hebben een elektromotor. Slechts enkele pelletkachels zijn niet-elektrisch maar deze modellen worden steeds zeldzamer dan de elektrische vanwege de inefficiënte werking van deze modellen. Pelletkachels worden geleverd met een geïntegreerde stroomkabel of een kabel die in de kachel is ingebouwd. Het is niet mogelijk om een pelletkachel te gebruiken zonder deze aan te sluiten op het elektrische systeem van jouw huis. De pelletkachel kan niet worden gebruikt als de stekker niet in het stopcontact zit, omdat het bedieningspaneel moet worden gebruikt om elk vuur aan te zetten. Een pelletkachel kan niet worden gebruikt tijdens een stroomstoring. Als er een stroomstoring is, heb je een generator of batterij-back-upstroom nodig om een pelletkachel te laten draaien. Je kunt een houtkachel overwegen als je vaak last hebt van stroomuitval, maar in de regel is dit toch een zeldzaam fenomeen in Nederland of België.
3. Meer onderhoud
Pelletkachels hebben meer onderhoud nodig omdat ze zoveel elektrische en bewegende componenten hebben die moeten samenwerken om warmte te produceren. Het grootste deel van de schoonmaak wordt door de gebruiker gedaan, maar soms is professionele hulp nodig. Het is belangrijk om jouw pelletkachel elke week schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant. Maar je moet het ook jaarlijks laten controleren door een technicus die alle onderdelen waar je niet bij kan reinigt en inspecteert. Bij een pelletkachel is het reinigen van het verbrandingsgebied noodzakelijk. De pelletkachels vereisen ook een jaarlijkse reiniging van het schoorsteenkanaal, net zoals elke andere houtkachel. Als ze echter op de juiste manier worden gebruikt, bouwen ze niet veel roet op omdat ze zo schoon branden.
4. Beschikbaarheid pellets
Pellets zijn niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als brandhout, omdat ze gemaakt moeten worden. Sommige mensen die wonen in of dicht bij een bosrijk gebied hoeven geen brandhout te kopen omdat ze het hout van hun eigen land kunnen halen. Pellets kun je niet zelf maken en zullen altijd gekocht moeten worden. Bij strenge winters kunnen leveranciers door hun voorraad heen zijn en dan moet je even zoeken naar aanbieders die wel kunnen leveren. Wij adviseren om in de zomer een flinke voorraad aan te leggen zodat je de winter door kunt stoken.
5. Complexiteit
Pelletkachels zijn complexe verwarmingstoestellen. Ze zijn anders dan houtkachels, die geen elektrische of bewegende delen bevatten. Ze hebben een verscheidenheid aan elektronische en mechanische componenten die bij storing professionele hulp nodig hebben. Gelukkig komen storingen niet vaak voor, maar het is ook niet uitgesloten. Het bedieningspaneel van onze pelletkachel heeft een breed scala aan instellingen om uit te kiezen, waaronder de dagen en uren om het huis te verwarmen, de temperatuur voor dag en nacht, de reinigingsmodus, de verwarmingsmodus en nog veel meer. Dit kan overweldigend zijn voor een nieuwe gebruiker maar met de gebruikershandleiding komen bijna alle klanten hier wel uit.
6. Levensverwachting
Door de complexiteit van pelletkachels hebben ze een kortere levensduur dan houtkachels. Maar alle draaiende delen (die aan slijtage onderhevig zijn) zijn te vervangen. Een pelletkachel zou pas economisch afgeschreven zijn als de reparatie hoger uitvalt dan de nieuwprijs en dit is zelden. In de praktijk gaan pelletkachels probleemloos tussen de 10 en 20 jaar mee, maar dit is altijd korter dan houtkachels die tientallen jaren mee kunnen gaan. Fabrikanten leveren tegenwoordig een verscheidenheid aan reserveonderdelen aan om hun kachels langer te laten werken.
7. Geluid
Door het aantal bewegende delen produceren pelletkachels enig geluid. De bewegende delen die enig geluid produceren zijn de vijzel die brandstof van de trechter naar de verbrandingskamer levert en de verbrandingsventilator die afvallucht uit de verbrandingskamer wegzuigt. De warme lucht wordt verdeeld door de verdeelventilator. De distributieventilator is het luidste onderdeel van de kachel. Hij perst de warme lucht in de ruimte en verwarmt deze en zij zijn verantwoordelijk voor het merendeel van het geluid dat een pelletkachel maakt. Ze draaien constant tijdens het branden. Dit geluid is het beste te omschrijven als een zacht, op de achtergrond hoorbaar gezoem. Het is heel persoonlijk of dit storend is en daarom verstandig om van tevoren dit een keer live aan te horen. Bij ons is dit altijd mogelijk.
8. Gewicht
Pelletkachels kunnen zwaar zijn. Maar het gewicht van onze pelletkachels is vergelijkbaar met dat van moderne houtkachels, ook al zijn ze twee keer zo groot. Voor het tillen van een pelletkachel zijn er wel minstens twee paar handen nodig. Het is het makkelijkste het vervoer met een trolley te doen. Bedenk ook hoe de pelletkachel op de plaats van bestemming aan moet komen. Zomaar in de kofferbak van je auto is in de regel niet de beste optie.
10. Zware pelletzakken
Onze pellets worden verkocht in zakken van 12,5 kg, maar u kunt ze ook vinden in zakken van 20 kilo. De zakken met pellets zijn zwaar en het kan moeilijk zijn om ze naar de bovenkant van de kachel te tillen om pellets toe te voegen. Er zijn diverse tool die helpen om pellets vanuit de zak in de trechter te krijgen. Een kleine emmer of plastic schep behoren tot de meest geschikte opties.
11. Minder aantrekkelijke vlammen
Pelletkachels produceren niet dezelfde vlam als houtkachels. Pelletkachels zijn ontworpen om de efficiëntie te maximaliseren en schoon te branden met behulp van geautomatiseerde processen, in plaats van een zo mooi mogelijke vlam te creëren.
Conclusie
In de afgelopen 15 jaar dat wij pelletkachels verkopen hebben we veel informatie terug gekregen van klanten. Zowel positief als negatief. Doordat wij vroeger zowel hout- als pelletkachels verkochten konden we deze voor en nadelen goed met elkaar vergelijken en kwamen tot de conclusie dat pelletkachels toch meer voor- dan nadelen hebben. We zagen dat ook terug in onze verkoopcijfers en zodoende hebben we besloten ons voortaan alleen nog maar te richten op pelletkachels. Hierdoor is onze kennis maximaal en kunnen wij onze klanten zo goed mogelijk adviseren en helpen. Uiteraard moet jij voor jezelf bepalen welke voor- of nadelen het zwaarste wegen en dan kun je een gedegen keuze maken. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact met ons op!