opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Het einde van verwarmen  met stookolie

Het einde van stookolieverwarming is nabij. Het is tijd om na te denken over alternatieve verwarmingsmethoden.  Je kan vandaag de dag kiezen tussen gas en milieuvriendelijkere alternatieven zoals elektrisch verwarmen of pelletkachels. In Nederland gebruiken nog steeds afgelegen boerderijen of woningen stookolie om hun huis te verwarmen. Deze brandstof is niet populair omdat het zoveel CO2 uitstoot. De Nederlansde overheid heeft beslist dat stookolieketels na 2022 niet meer geïnstalleerd mogen worden op nieuwe gebouwen of bij ingrijpende energetische renovaties. Het is dus tijd om na te denken over wat je gaat doen als jouw oude olieketel het begeeft. Laten we de opties doornemen. 

Verwarming 

Je moet je ervan bewust zijn dat gas ook eindig is. Vanaf 1 januari 2026 moeten alle CV-ketels die kapot gaan vervangen worden door een alternatieve warmtebron. Ook de prijs van gas zal de komnde jaren hoog blijven, dus dit is niet de meest verstandige keuze. Ook de energiebedrijven nemen concrete maatregelen om de gaskraan op lange termijn dicht te draaien. Eneco kondigde al aan dat het in 2035 geen gas meer aanbiedt. Voor woningen die al gebouwd zijn, is nog gas beschikbaar. Gasketels zijn goedkoop in gebruik en je hoeft jouw radiatoren niet te vervangen. Maar het is tegenwoordig met moderne pelletkachelsystemen mogelijk om het CV + sanitaire water te verwarmen waardoor je dus de radiatoren kunt laten zitten. Warmtepompen zijn zijn vooral weggelegd voor de mensen met een dikke portemonnee en er kleven de nodige nadelen aan deze systemen. Storingen zijn niet ongewoon. Pelletkachels zijn ook een milieuvriendelijke optie, mits de pellets het eco-label dragen.

Warmtepomp 

Warmtepompen zijn ontworpen om warmte uit de bodem of lucht te halen om jouw huis te verwarmen. Het meest geïnstalleerd zijn lucht/water-pompen die warmte aan de atmosfeer onttrekken en het water verwarmen. Deze warmtepompen zijn goedkoper en gemakkelijker te installeren dan warmtepompen die gebruik maken van bodemenergie. Warmtepompen met een warmtewisselaar die in de grond is geïnstalleerd, vereisen boringen tussen 80 en 160 meter, afhankelijk van waar ze zich bevinden en hun capaciteit. Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te kunnen werken. Met een bodemwarmtepomp kun je 5,5 kWh per kilowattuur (kWh) produceren. Dit systeem is bijna gratis te koelen omdat de zomertemperatuur van het water in de grond voldoende is om je huis koel te houden. 

De woning wordt op de perfecte temperatuur gehouden met veel minder energie dan andere verwarmingssystemen. Een gemiddeld gezin gebruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar voor verwarming met een geothermische pomp. Warmtepompen worden vaak geassocieerd met vloer- en wandverwarming. Warmtepompen zijn ontworpen om grote oppervlakken te verwarmen met een temperatuur van 35 tot 55 graden Celsius. De radiatoren in een cv-systeem worden verwarmd door water van 70-80 graden. Je hoeft niet altijd de vloer open te maken om een warmtepomp te installeren. Een hogetemperatuurpomp kan ook worden gebruikt in combinatie met radiatoren. 

Hybride warmtepompen 

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een centrale boiler. De warmtepomp is verantwoordelijk voor het leveren van de primaire warmte in huis. De cv-ketel springt in werking als dat niet genoeg is. Wil je van het gas af? Dan kun je ook een warmtepomp met een pelletkachel combineren. Een losse pelletkachel in je woonkamer zorgt voor echt warme temperaturen, de warmtepomp zorgt ervoor dat de rest van het huis altijd een acceptabele temperatuur heeft. 

Elektrische opslagradiatoren 

Elektrische opslagradiatoren waren in de jaren 1980 een kosteneffectieve manier om een huis te verwarmen. Het was leuk om de stenen in de radiatoren 's nachts op te warmen en ze vervolgens de hele dag warmte te laten uitstralen. Het verschil tussen dag- en nachttarieven is nu weliswaar veel kleiner, maar wanneer je deze radiatoren combineert met zonnepanelen heb je hetzelfde (economische) effect. Je huis volledig verwarming met elektriciteit kan erg duur uitpakken. Wij adviseren om dan in ieder geval elektrische verwarmingselementen te combineren met pelletkachels of zonnepanelen. Je huis volledig verwarmen met elektriciteit pakt in de praktijk (nog) niet gunstig uit.

Pelletkachels

Pelletkachels, centrale verwarmingssystemen en biomassaketels worden aangedreven door houtpellets. Het over te stappen van een stookolieketel naar een biomassaketel is erg eenvoudig. Je moet wel rekening houden met enige ruimte om de pellets op te slaan. IS dit binnen niet mogelijk, dan kunnen ze ook prima buiten bewaard worden, het liefst beschermd tegen regen. Pelletketels voldoen aan milieuvriendelijkheid wanneer de pellets zijn gemaakt van afvalhout. Dit zou anders toch in de verbrandingsovens terechtkomen. Bij het verbranden van hout komt CO2 vrij, net als bij stookolie of aardgas. 

Houtverbranding is dan klimaatnuetraal omdat de CO2 die vrijkomt bij het verbranden van hout weer wordt opgenomen in groeiende bossen.  Al is dit niet helemaal waar, aangezien deze korrels ook worden vervoerd en gedroogd. Kies dus in ieder geval voor pellets die zo dicht mogelijk (liefst in NL) worden geproduceerd. Pellets zijn een goede bron van energie, maar ze kunnen een probleem zijn voor onze gezondheid vanwege het fijnstof dat wordt geproduceerd. Pelletkachels en biomassaketels stoten veel minder fijnstof uit door hun betere verbranding. Ze zijn 95 procent efficiënter, zo blijkt uit metingen. 

Warmtenet 

Een grootschalig gedeeld warmtesysteem wordt een warmtenet genoemd. Het wordt meestal gebruikt om enkele duizenden huizen te verwarmen. In sommige Europese landen is tot 80 procent of meer van de gebouwen aangesloten op warmtenetten. Deze systemen zijn in Nederland zeldzaam en op dit moment liggen diverse projecten al weer stil. De energiebedrijven liggen in conflict met de overheid en ach, wie ligt er tegenwoordig niet in conflict met de overheid? Veel mensen willen daarom vandaag de dag onafhankelijk zijn van zowel energiebedrijven als de overheid en wij geven hun groot gelijk. Vandaar dat wij alle mogelijke opties aanbieden dit te realiseren.