Hoe schadelijk is aardgas voor het milieu?
Aardgas is overal beschikbaar en zou milieuvriendelijker zijn dan aardolie of olie. De productie, de inkoop en het gebruik ervan brengen echter problemen met zich mee. De vraag zou niet moeten zijn: "Is aardgas slecht voor ons milieu?" maar eerder: "Hoe slecht is fossiele brandstof voor ons milieu?"
Waar komt aardgas vandaan?
Aardgas wordt gevormd uit gefossiliseerde planten- en dierenresten onder het aardoppervlak. Het hoofdbestanddeel van aardgas is methaan. Hierdoor is het licht ontvlambaar. Maar aardgas is juist problematisch vanwege het methaan dat het bevat. Methaan is, net als andere broeikasgassen, een krachtig broeikasgas. De methaanuitstoot van aardgas- en oliesystemen draagt voor ongeveer 30% bij aan de totale methaanemissies. Dit komt overeen met ongeveer 3 procent van de uitstoot van broeikasgassen.
Produceert aardgas kooldioxide?
Aardgas geproduceerd uit oliebronnen kunnen hoge niveaus van giftige waterstofzwavel bevatten, die op deze locaties worden verbrand. Hierbij komen CO2, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxiden vrij in de lucht. Aardgaspijpleidingen hebben ook invloed op dieren in het wild, lokale gemeenschappen en waterwegen.
Is het boren naar aardgas schadelijk voor het milieu?
Gaswinning is net zo schadelijk voor het milieu als het gebruik ervan. Fracking is een proces waarbij kleine explosies en water, zand en chemicaliën worden gebruikt om ondergrondse schalierotsen, die meestal aardgas bevatten, te breken. Fracking kan water- en grondwaterbronnen vergiftigen of vervuilen, de lokale fauna in gevaar brengen en in sommige gevallen branden, explosies en zelfs aardbevingen veroorzaken. De overheidsvoorschriften zijn niet bijzonder streng en het proces is vatbaar voor ongelukken. Onverwachte ongelukken kunnen verwoestende gevolgen hebben als er brandbare gassen bij betrokken zijn.
Waarom wordt aardgas over het algemeen beschouwd als schoon?
Aardgas wordt vaak geprezen als een schoner alternatief voor fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie. Alleen omdat het iets schoner is, wil nog het niet zeggen dat het echt schoon is. Elektriciteitscentrales die worden aangedreven door aardgas zijn uiteraard vele malen vervuilender dan centrales die gevoed worden door zon- en windenergie. Zelfs de "gasvriendelijke wetenschappers" zullen toegeven dat het opwekken van elektriciteit met aardgas geen goede oplossing is. Aardgas blijft CO2 uitstoten in een toch al verzadigde atmosfeer.
Aardgas is een niet-hernieuwbare hulpbron met veel negatieve gevolgen. Het extractie- en productieproces is destructief en het gebruik ervan is even schadelijk. Het is nog steeds belangrijk om deze negatieve aspecten in gedachten te houden bij het zoeken naar schonere, efficiëntere energiebronnen. Klimaatverandering door vervuiling door kolen en gas is een ernstig probleem. Megabranden en zinderende hittegolven. Droogtes en overstromingen. Terwijl we herstellen van de ene catastrofe, slaat de andere toe.
Gas is een fossiele energie
Klimaatverandering zorgt ervoor dat deze natuurrampen ernstiger en frequenter worden. Meer dan 75% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt toegeschreven aan kolen-, olie- en gasprojecten. Vele landen blijven vandaag de dag nog steeds miljarden investeren in gasprojecten terwijl er betere alternatieven voor handen zijn.
Gas is ook een fossiele brandstof, net als kolen en olie. Gas wordt gemaakt van oude ontbonden planten- en dierenresten. Deze ontbinding vindt plaats over miljoenen jaren en creëert ingesloten gassen in de ondergrondse rotsformaties. Dit gas wordt vervolgens gewonnen door middel van boren, mijnbouw en fracking. Deze activiteiten hebben verwoestende effecten op het milieu en stoten verontreinigende stoffen uit die bijdragen aan de opwarming van de aarde.
Gas is slecht voor het klimaat, ons milieu en onze gezondheid
Gas beschadigt ons klimaat, ons milieu en ons klimaat van winning tot verwerking, transport en export. Gas bestaat voor het grootste deel uit methaan, een krachtig broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. De uitstoot van broeikasgassen is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en milieuschade zoals koraalverbleking op het Great Barrier Reef. Fracking, of hydraulisch breken, is een methode om olie uit de grond te halen. Dit kan leiden tot vervuiling van waterbronnen, vernietiging van landbouwgrond en gevolgen voor het levensonderhoud, de toegang tot voedsel en de waterkwaliteit. Fracking, waarbij water en chemicaliën onder hoge druk in kolenlagen of gesteente worden geblazen om gas vrij te maken, kan leiden tot grote schade waarbij de gevolgen voor de lange termijn nog onzeker zijn.
Alle gasbronnen wereldwijd zouden tot wel tien keer de wereldwijde klimaatvervuiling kunnen veroorzaken als ze volledig zouden worden vrijgegeven. De gasindustrie is de op één na grootste gebruiker. We dragen bij aan nationale en internationale emissies. Gas, waar je het ook verbrandt, veroorzaakt klimaatverandering. Gasexporteurs verbruiken meer gas om hun terminals te laten draaien dan alle elektriciteitscentrales samen en bijna drie keer zoveel als alle woningen bij elkaar. Gas is ook een fossiele brandstof die in het verleden moet blijven, net als steenkool. Als we de klimaatverandering willen tegengaan, moeten we de export van kolen en gas verschuiven.
Overige nadelen
De prijsopdrijving was de afgelopen jaren duidelijker als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, toen exporteurs van kolen en aardgas winsten rapporteerden van tientallen of honderden miljoenen dollars. En dat terwijl elektrische apparaten energiezuiniger en kosteneffectiever kunnen zijn dan gas. Gas is een volatiele industrie met weinig banen en inconsistent werk vanwege de afhankelijkheid van internationale markten. Zware industrieën omarmen wereldwijde decarbonisatie, de vermindering van de koolstofuitstoot als middel om hun duurzaamheid te verbeteren.
De industrieën die vasthouden aan kolen en aardgas zullen achterblijven naarmate meer industrieën zich wenden tot hernieuwbare energiebronnen. De te grote afhankelijkheid van Nederland van aardgas maakt ons ook te kwetsbaar. We hebben zowel de federale overheid als de particuliere sector nodig om samen te werken om werknemers te helpen bij de overgang naar een hernieuwbare, veilige en goedbetaalde industrie met productiebanen die veilig en toekomstbestendig zijn voor ons klimaat.
Wat zijn enkele alternatieven voor gas?
Voor particulieren zijn warmtepompen, elektrische verwarmingselementen en pelletkachels (mits ze branden op verantwoorde pellets) een goed alternatief. Nederland is een plaats van veel wind en zon. We kunnen ons leven van stroom voorzien met schone, hernieuwbare energie. Onze regering moet de groei van groene productie en toekomstige industrieën ondersteunen. Schone energie is het antwoord op het oplossen van klimaatverandering en het oplossen van de crisis.