Hoe ziet een pelletkachel er van binnen uit?
De pelletkachel is een kachel op vaste pellet brandstof. Het verschilt van de traditionele houtkachel doordat er meer elektrische componenten nodig zijn om te werken. De pelletkachel maakt gebruik van een complexe reeks sensoren en elektronische componenten om er een geautomatiseerde kachel van te maken die minder aandacht vereist om een vuur aan de gang te houden. In een pelletkachel zijn de belangrijkste componenten de verbrandingskamer en de pellettrechter. De pelletkachel heeft ook een open ruimte voor luchtstroom en elektronische componenten zoals een rookafzuiger en bedieningspaneel. De lamellen die worden gebruikt om een luchtstroom in de behuizing van onze pelletkachel te creëren, maakt het mogelijk om veel van de componenten te zien. Pelletkachels hebben een verscheidenheid aan componenten nodig om te functioneren, zoals de mogelijkheid om brandstof in pelletvorm toe te voeren om automatisch warmte te genereren zonder tussenkomst van de gebruiker. De onderdelen zijn verborgen achter de panelen van de pelletkachel. Door het grote aantal onderdelen en de ruimte die nodig is om een luchtstroom en koeling mogelijk te maken, zijn pelletkachels vaak grote apparaten.
In een meeste pelletkachels tref je de volgende onderdelen aan:
• Verbrandingskamer
• Trechter
• Vijzel met motor
• Bedieningspaneel
• Rookafzuiger met rookgasafvoer
• Ventilatierooster
Verbrandingskamer van een pelletkachel
De verbrandingskamer is het belangrijkste onderdeel van een pelletkachel. De verbrandingskamer is de plaats waar het vuur brandt en de pellets uit de trechter worden toegevoegd. De verbrandingskamer van de pelletkachel bevindt zich aan de voorkant. De verbrandingskamer bevindt zich in de regel achter een deur van glas met een pakking die helpt de kamer luchtdicht te houden.
In de verbrandingskamer van een pelletkachel treffen we de volgende onderdelen aan:
• Verbrandingsgebied
• Asla
• Uitlaat van de vultrechtervijzelkoker
• Schotten
De verbrandingskamer is relatief klein. Het gat aan de achterkant is meestal de luchtinlaat. De pellets vallen door het gat net boven het verbrandingsgebied vanuit de trechter in de verbrandingskamer. De asbak bevindt zich net onder het eigenlijke verbrandingsgebied. In het geval van de pelletkachel is deze verwijderbaar.
Pelletkachel Aslade
De meeste pelletkachels hebben een aslade die gemakkelijk kan worden verwijderd om as te verwijderen en schoon te maken. Aan de bovenkant van de verbrandingskamer kunnen zich twee schotten bevinden. De trechter is de plaats waar pellets klaar liggen om te worden verbrand. De brandstof hoeft niet handmatig aan het vuur te worden toegevoegd. Pellets worden toegevoegd aan de trechter van een pelletkachel en worden automatisch naar de verbrandingskamer gevoerd voor maximale warmteafgifte. De meeste modellen hebben een trechter aan de bovenkant en de pellets worden via de stortkoker in de kachel gevoerd. Je kan de trechter van de meeste pelletkachel van bovenaf bereiken. Het deksel kan ook handmatig worden verwijderd.
Pelletkachel Trechter
De vijzel van een pelletkachel wordt gebruikt om de pelletbrandstof uit de trechter naar de verbrandingskamer te brengen, waar deze wordt verbrand om warmte te produceren. Veel van de systemen van de pelletkachel zijn elektronisch gestuurd, aangezien pelletkachels automatische elektronische apparaten zijn. De grondboor is een van de systemen die elektronisch gestuurd worden. Het wordt aangestuurd door de centrale besturing, met behulp van sensoren. Aan de achterkant zit meestal de motor die de vijzel aandrijft die zich onder de trechter van de pelletkachel bevindt. De vijzel wordt aangedreven door de motor in de pelletkachel.
De rookafzuiging en rookgasafvoerplug voor de pelletkachel
Pelletkachels verbranden pellets. De afvallucht die door een pelletkachel wordt gegenereerd, moet voldoende uit het huis worden afgevoerd om te voldoen aan de lokale bouwvoorschriften. De rookafzuiger wordt gebruikt om lucht uit de verbrandingskamer van een kachel te verwijderen. Hierdoor ontstaat er een vacuüm in de verbrandingskamer, waardoor verse lucht via de ventilatieopening in de kachel komt. De rookafzuiging van de pelletkachel bevindt zich meestal onder de verbrandingskamer, verborgen achter het onderste frontpaneel. De rookafzuiging van de pelletkachel kan rechtstreeks op de schoorsteenaansluiting aangesloten worden. De rookgasafvoer van de pelletkachel wordt gebruikt om de schoorsteen aan te sluiten die de afvoer van afvallucht uit een huis afvoert.
De pelletkachel is een afgesloten unit waarbij de enige manier om er frisse lucht in te krijgen via een ventilatieopening is. Een pakkingafdichting aan de voorkant zorgt er voor dat er geen lucht kan ontsnappen. De ventilatieopening bevindt zich bij de meeste pelletkachels aan de achterzijde. Deze kan worden gebruikt om lucht vanuit de kamer aan te zuigen, of lucht van buiten, afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant.
Het bedieningspaneel voor pelletkachels
Het bedieningspaneel bevindt zich meestal aan de bovenkant van de pelletkachel, net boven de trechter. Het bedieningspaneel is klein en er is niet veel te zien. Het bedieningspaneel pelletkachels is ondergebracht in een metalen behuizing zodat deze resistent is tegen hitte.
Binnen pelletkachel ventilator
Pelletkachels zijn minder afhankelijk van vermogen dan de traditionele houtkachel om warmte in de kamer uit te stralen. In pelletkachel werkt op basis van convectie van hete lucht. Doordat ze zijn uitgerust met een ventilator wordt er koele lucht in de verbrandingskamer geperst en stroomt er vervolgens warme lucht de voorkant naar buiten. De ventilator van de meeste pelletkachels bevinden zich net achter en onder de verbrandingskamer. De lucht wordt dus tijdens de verplaatsing opgewarmd via de voorkant de woning in geblazen.