Is de pelletkachel een milieuvriendelijk verwarmingssysteem?
Vandaag de dag zijn mensen zich steeds meer bewust van de impact van hun verwarmingssysteem op het milieu, vooral in een tijd waarin de energietransitie noodzakelijk is. De pelletkachel is een programmeerbaar verwarmingsapparaat dat houtpellets gebruikt om warmte te produceren. Produceert het efficiënter warmte dan andere houtgestookte apparaten zoals houtgestookte open haarden, inbouwkachels, gesloten open haarden, enz.? En hoe zit het in vergelijking met elektrische of gastoestellen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Pelletverwarming is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarming.
De belangrijkste bron van hernieuwbare energie voor de verwarming van woningen in Nederland is groene stroom of hout. Maar aangezien maar 15% (2022, bron: CBS) van de stroom in Nederland groen is opgewekt kunnen we wel concluderen dat hout een makkelijker voorhanden zijnde alternatief is. Het is wel van cruciaal belang om de pelletkachel op de juiste manier te gebruiken om de impact op het milieu te minimaliseren. Het is mogelijk om het gebruik van fossiele energiebronnen, waarvan bekend is dat ze broeikasgassen (BKG's) uitstoten, te verminderen door te verwarmen met hout. Dit is al een grote stap voorwaarts. Niet te min omdat pellets voornamelijk worden gemaakt van houtafval van zagerijen en snoeihout. Hout is nu de belangrijkste hernieuwbare energiebron in Nederland, het particulieren aandeel hiervan is goed voor 14% (bron: groenkennisnet) van al het energieverbruik. Dit is voor op andere bronnen zoals waterkracht, wind en zon en geothermische energie. Het kan in vele vormen worden gebruikt:
* Houtsnippers (de belangrijkste brandstof die wordt gebruikt in industriële en collectieve houtketels)
* Houtblokken of briketten voor houtgestookte ketels en open haarden
Pelletkachels en uitstoot van fijnstof
Het huishoudelijke houtverwarmingssysteem is verantwoordelijk voor de uitstoot van fijnstof. De impact is vaak een onderwerp van discussie omdat er ook significante voordelen zijn bij houtverwarming. Het grote deel van de vervuiling wordt veroorzaakt door houtverbranding die afkomstig is van ouderwetse, traditionele open haarden. En aangezien die apparaten nog steeds een kwart in huizen innemen, dient het sterk de aanbeveling over te schakelen naar efficiëntere, schone Pelletkachels.
De milieuprestaties van houtgestookte apparaten zijn in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd. De uitstoot van fijnstof is sinds 1990 met de helft afgenomen als gevolg van verbeterde apparatuur. Een goed gebruikt high-performance apparaat stoot tot tien keer minder fijne deeltjes uit dan een ouder apparaat. En dit geldt met name voor een pelletkachel.
Pelletkachelkiezen.nl garandeert een beperkte uitstoot
Het A+ label wordt alleen toegekend als het apparaat voldoet aan minimale prestatie- en milieucriteria. Dit geldt ook voor de uitstoot van fijnstof. Door een pelletkachel met het label aan te schaffen, ben je er zeker van dat jouw verwarming een minimale milieu-impact heeft, de hoeveelheid fijnstof uitstoot is dan minder dan 30 mg/Nm3 (30 milligram/normale kubieke meter).
Emissies van PAK's en pelletkachels
Houtverbranding is ook verantwoordelijk voor 59% van de totale PAK-emissies. Deze verontreinigende stoffen worden geproduceerd door onvolledige verbranding van organische materialen zoals hout, tabak of brandstof. We kunnen ons zorgen maken over de gezondheidseffecten van houtverwarming, aangezien PAK's in verband zijn gebracht met kanker. Deze emissies komen het meest voor bij houtkachels, vooral wanneer:
- overbelasting van de kachel de volledige verbranding van het hout verstoren
- gebruik van zachte houtsoorten zoals grenen of sparren
- gebruik van vochtig hout
- gebruik van geverfd of behandeld hout
Pelletkachels verbranden hout efficiënter omdat ze precies de hoeveelheid brandstof die ze nodig hebben gebruiken. Daardoor stoten ze veel minder PAK's uit.
Koolmonoxide-uitstoot van pelletkachels
Koolmonoxide is een bestanddeel van koolstof dat zuurstof bevat. Dit kleurloze, geurloze gas vormt zich tijdens onvolledige verbranding. Het is vooral giftig en gevaarlijk in een afgesloten omgeving. Zodra het in het lichaam is opgenomen, bindt het zich aan hemoglobine. In lage doses kan het misselijkheid, hoofdpijn en zelfs verwarring veroorzaken. Vergiftiging die ernstiger is, kan verstikking of de dood veroorzaken. Net als bij alle andere verwarmingssystemen moet de CO-uitstoot van een pelletkachel tot een minimum worden beperkt. Deze gegevens moeten worden opgenomen in het technische gegevensblad van het apparaat. Je kunt er zeker van zijn dat onze pelletkachels aan veiligheidsnormen moet voldoen om verkocht te mogen worden. We kunnen alleen maar aanraden om te kiezen voor een pelletkachel van gecertificeerde merken, deze hebben een uitstoot van koolmonoxide die altijd onder de 300 mg/Nm3 ligt.
Wat is het koolmonoxideverschil tussen een houtkachel en een pelletkachel?
Zelfs een gloednieuwe houtkachel stoot meer koolmonoxide uit in vergelijking met een pelletkachel van 10 jaar geleden. De criteria zijn verschillend, afhankelijk van het type apparaat dat je gebruikt. Een pelletkachel moet minder CO dan 300 mg/Nm3 uitstoten om aan de labelvereisten te voldoen, maar een houthaard mag 5x zoveel uitstoten; namelijk 1.500 mg/Nm3. Ook fijnstof is gereguleerd: 30 mg/Nm3 is de limiet voor houtkachels en 40 mg/Nm3 limiet voor pelletkachels.
Ecologische voetafdruk van pelletkachels
Laten we het nu hebben over "kooldioxide" of kooldioxide-emissies. CO2 is een natuurlijk voorkomend gas in de atmosfeer. Het wordt alleen schadelijk voor onze gezondheid bij hoge concentraties. Het is ook een van de "broeikasgassen", de gassen die verantwoordelijk zijn voor de broeikaseffecten en de opwarming van de aarde. Het is essentieel om de CO2-uitstoot van al onze bronnen, inclusief onze verwarming, te beheersen om de duurzaamheid en schoonheid van onze planeet te waarborgen. Volgens econologie.com heeft een pelletkachel een zeer lage ecologische voetafdruk: ongeveer 30 g per kWh. Het is 10 keer lager dan de ecologische voetafdruk van een oliegestookt verwarmingsapparaat (324 g), wat een van de meest schadelijke verwarmingsapparaten voor het milieu is. Het is nog verrassender dat verwarming met houtpellets bijna vijf keer minder broeikasgassen produceert dan verwarming met elektriciteit. Dit feit moet worden genuanceerd omdat de koolstofvoetafdruk van verwarmingselektriciteit sterk varieert afhankelijk van de bron van elektriciteit, of deze nu afkomstig is van fossiele, nucleaire of hernieuwbare bronnen.
Energie CO2-uitstoot door het verwarmen van woningen
Uitgedrukt in gram per verbruikt kilowattuur
Pelletkachel → 30 g CO2/kWh
Elektriciteit → 147g CO2/kWh
Aardgas → 227 gCO2/kWh
Stookolie → 324 gCO2/kWh
Kies en installeer jouw pelletkachel
Je kunt de milieu-impact van jouw verwarming verminderen door te kiezen voor een pelletkachel met een hoog rendement en een goede energie-efficiëntie.
Een model met het juiste vermogen voor jouw behoeften is essentieel. Dit moet worden bepaald door het te verwarmen gebied en het isolatieniveau in jouw huis. Onze gekwalificeerde installateurs kunnen je daarbij adviseren. De installatie van de pelletkachel (geschikte behuizingen, instelling van het apparaat, enz.) is even belangrijk. Alleen een expert haalt het beste uit jouw apparaat.
Pelletkachelkiezen.nl heeft een team van professionals die jou kunnen helpen
Onze installateurs bezitten de expertise om pelletkachels op een efficiënte en verantwoorde manier te installeren. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een professional met deze kwalificatie te zoeken om de installatie van jouw pelletkachel te regelen. Houd er rekening mee dat het gebruik van een gecertificeerde installateur van pelletkachels een voorwaarde voor het schadeloos stellen door verzekeringsmaatschappijen bij gevallen van brand. Gelukkig hebben wij in de afgelopen 15 jaar nog nooit brand meegemaakt die is veroorzaakt door een pelletkachel.
Hoe gebruik je je kachel?
Een pelletkachel stoot tijdens het in- en uitschakelen vooral CO2 en fijnstof uit. Het produceert weinig vervuiling tijdens de verwarmingsfase, mits het apparaat goed is afgesteld. Er is één uitzondering: wanneer hij met lage snelheden draait. De pelletkachel zal niet alleen minder energiezuinig zijn, maar ook meer vervuilende stoffen produceren bij een lagere snelheid. Het is om deze reden dat het van cruciaal belang is om geen apparaat te kiezen dat te groot is in vergelijking met uw behoeften. Een kachel die te zwaar is, zal in een laag tempo werken. Je moet ervoor zorgen dat jouw apparaat regelmatig wordt onderhouden (dagelijks bij hoge temperaturen) en dat je een professional inhuurt om de kanalen van de kachel te reinigen en minstens één keer per jaar grondig onderhoud uit te voeren. Het is belangrijk op te merken dat het jaarlijks vegen van schoorstenen een vereiste is.
Het is ook belangrijk dat de pellets die je kiest een directe impact hebben op het milieu. Kies voor pellets met kwaliteitslabels EN Plus of DIN Plus.