Maken pelletkachels veel lawaai?
Pelletkachels zijn uitgerust met een verscheidenheid aan mechanische en elektrische componenten die helpen bij het automatiseren verwarmen van jouw huis met pellets. De pelletkachels zijn de meest efficiënte haarden die momenteel te koop zijn vanwege hun schone verbranding. Het vereist wel dat tijdens dit proces de elektrische en mechanische componenten gedurende de verbranding werkzaam zijn. En mechanische onderdelen maken geluid, maar hoeveel? Pelletkachels zijn over het algemeen stiller dan de meeste andere soorten kachels en open haarden. Alle pelletkachels genereren geluid door de interne ventilatoren die nodig zijn voor de warmtecirculatie en luchttoevoer. Dit zoemende geluid van de ventilatoren wordt over het algemeen niet als storend ervaren. Het is te vergelijken met een tafelventilator die in de zomer gebruikt wordt om verkoeling te geven. Maar de warmteafgifte, efficiëntie en automatisering van het gehele proces wegen ruimschoots op tegen het subtiele geluid.
Maken alle pelletkachels geluid?
Het geluid dat door een type pelletkachel wordt geproduceerd, kan variëren. Alle pelletkachels zijn gemaakt volgens de delfde soort constructie met vergelijkbare mechanische en elektrische componenten, die tijdens het gebruik enig geluid produceren. De pelletkachel is vergelijkbaar met houtkachels in die zin dat hij is ontworpen om een huis te verwarmen met hout(pellets). Pelletkachels verschillen van houtkachels omdat het elektrische apparaten zijn. Ze hebben elektriciteit nodig om te kunnen werken. Het gebruik van elektrische en mechanische componenten die worden bestuurd door een centrale eenheid heeft als belangrijkste voordeel dat alle systemen kunnen samenwerken om zeer schone verbranding te genereren waar zo min mogelijk afvalstoffen (roet, rook) bij vrijkomen tegen een zo hoog mogelijke warmteafgifte. De pelletkachel maakt gebruik van de juiste lucht-brandstofverhouding, waardoor het een van de meest efficiënte soorten open haarden of kachels is. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder deze elektrische en mechanische onderdelen. Dat pelletkachels geluid maken is te verklaren vanwege hun efficiënte verbranding en het vermogen om grote hoeveelheden warmte te produceren zonder veel input van de gebruiker.
Koolmonoxide
De samenstelling van lucht en brandstof (houtblokken) die bij een traditionele houtkachel niet/amper controleerbaar is wordt handmatig uitgevoerd en leidt bijna altijd tot niet-optimale verhoudingen waardoor het vuur of te hard gaat en het hout te snel consumeert of te langzaam waardoor het hout gaat smeulen en ook opbrandt maar amper warmte afstaat. Bij open haarden moet je ook erg oppassen dat er bij een onvolledige verbranding koolmonoxide vrij kan komen. Een reukloos, onzichtbaar maar dodelijk gas wat ieder jaar weer tot slachtoffers leidt. Bij Pelletkachels is dit uitgesloten omdat er meerdere veiligheidssystemen met sensoren zijn die in de gaten houden of de verbranding goed verloopt en als dit niet het geval is zal het systeem zichzelf automatisch uitschakelen. Wel zo geruststellend!
Pelletkachels gebruiken een verscheidenheid aan mechanische en elektrische componenten om pellets te verbranden. Alle pelletkachels maken wat geluid, het zijn vooral de goedkopere modellen die beduidend meer lawaai produceren dan de Italiaanse modellen die wij verkopen. Je bent altijd welkom om bij ons in de zaak zelf te komen luisteren.
Het is de moeite waard om een pelletbrander te bekijken en te beluisteren voordat je er een aanschaft.
Waarom maakt een pelletkachel geluid?
Het geluid van de pelletkachel wordt geproduceerd door de volgende componenten:
* De verbrandingsventilator
* De verbrandingslucht die uit de kachel trekt en verse lucht aanzuigt
* De distributieventilator, die warme lucht in de kamer perst
* De vijzel die brandstof uit de trechter naar de verbrandingskamer brengt
Deze componenten zijn essentieel voor een efficiënte werking van een pelletkachel en om de warmteafgifte te maximaliseren en de uitstoot te verminderen.
Rookafvoer
De ventilator van de rookafzuiger zal constant verbrandingslucht van jouw kachel verwijderen en via de schoorsteen afvoeren. Hierdoor ontstaat een vacuüm in de verbrandingskamer waardoor verse lucht wordt aangezogen om het vuur aan te laten branden. Deze centrale regeleenheid regelt de snelheid waarmee de lucht door de kachel beweegt om de beste brandstof-luchtverhouding te bereiken. Het zal dit doen door de snelheid van de verbrandingsventilator in de rookafzuiger te verhogen of verlagen. De ventilator in onze pelletkachel bevindt zich onder de verbrandingskamer, aan de voorkant.
Deze rookafzuiging van onze pelletkachel produceert wat geluid. De ventilator van deze rookafzuiger zal tijdens de werking van de pelletkachel continu draaien. Deze ventilator is ontworpen om de kamer te verwarmen door convectie. De verdeelventilator van de pelletkachel bevindt zich direct achter en onder de verbrandingskamer.
De ventilator van de Pelletkachel
Pelletkachel Ventilator
De verdeelventilator van onze pelletkachel maakt het luidste geluid. Deze ventilator zuigt koelere lucht van achteren aan en dwingt deze naar voren via een rooster dat typisch is voor de voorkant van de meeste pelletkachelmodellen. Dit frontrooster van onze pelletkachel kanaliseert zowel het geluid van de ventilator als de warme lucht. Deze lucht wordt verwarmd terwijl deze door de verbrandingskamer beweegt. Vervolgens verwarmt deze de lucht in de (woon)kamer. Pelletkachels hoeven niet handmatig brandstof bij te vullen. In plaats daarvan worden pellets automatisch aan de verbrandingskamer toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de beste brandstof-luchtverhouding wordt bereikt voor de heetste en schoonste verbranding. De vijzel is verantwoordelijk voor het toevoeren van brandstof aan de pelletkachel. Deze ziet er uit als een schroef met een motor aan het uiteinde. Hij draait en transporteert pellets terwijl deze van de trechter naar het vuur beweegt. Deze vijzel maakt geluid wanneer hij pellets uit de trechter naar het vuur transporteert, maar niet zo hard als de ventilatoren in de pelletkachel zelf.
Kan ik mijn pelletkachel stiller maken?
Voor een stillere pelletkachel volg je de instructies van de fabrikant voor het reinigen, onderhouden en gebruiken van de kachel. Het is niet mogelijk om een pelletkachel stiller te maken zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Zelf de pelletkachel rondom isoleren is natuurlijk uit den boze. Wel kan worden gekozen voor inbouwpelletkachels, deze zijn iets stiller omdat de kachel in de muur verdwijnt. Vrijstaande pelletkachels dienen altijd op een egale en vlakke ondergrond te staan zonder enige kans op beweging. De mechanische en elektrische componenten van pelletkachels kunnen na verloop van tijd meer geluid gaan produceren. Meestal beginnen de lagers dan extra geluid te produceren wat een indicatie is dat dat onderdeel op korte termijn dient te worden vervangen. Maakt een pelletkachel een vreemd geluid? Maakt hij meer geluid dan normaal? Neem dan altijd contact op met een expert en ga vooral niet zelf knutselen. Dit is levensgevaarlijk en brengt ook de garantie in gevaar. Bijna alle draaiende delen hebben onze fabrikanten op voorraad en kunnen snel geleverd worden.