opc_loader

Menu

12,5 jaar ervaring
Milieuvriendelijk
Energiebesparend
Fysieke showroom
Gecertificeerde monteurs

Ventilatie eisen voor pelletkachels

Pelletkachels zijn vergelijkbaar met traditionele houtkachels, in die zin dat ze hout gebruiken voor warmte opwekking. Een van de grootste verschillen is echter de manier waarop elk zowel verbrandingsgassen als frisse lucht afvoert. Alle pelletkachels hebben ventilatie nodig. Het verbrandingsgas die door een pelletkachel wordt gegenereerd, moet buiten het huis worden afgevoerd met behulp van een geschikt rookkanaal. Dit kan worden gedaan door middel van een gemetselde open haard, of een rookkanaal wat ook horizontaal door de buitenmuur mag worden aangebracht. Pelletkachels hebben niet altijd een directe ventilatieopening nodig om verse lucht aan te zuigen. 

Belangrijk bij het installeren van een pelletkachel in een huis

De toevoer van verse lucht en hoe deze naar de kachel te transporteren wordt duidelijk omschreven in de handleiding van d fabrikant. Hier mag onder geen beding van worden afgeweken omdat anders de werking en de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Let dus goed op de voorschriften. Voordat je een pelletkachel installeert, moet je goed nadenken over hoe deze verse lucht aan moet voeren en zijn verbrandingsgassen kwijt kan. Wij kunnen je hierin adviseren. Dus voordat je de pelletkachel installeert, is het belangrijk om rekening te houden met de luchttoevoer en afvoerlucht die uit de verbrandingskamer komt. Aan de achterkant van de meeste pelletkachels tref je zowel een ventilatieopening voor de inlaatlucht als een aansluiting voor het rookkanaal aan. Aan de achterkant bevindt zich zowel een ventilatieopening voor verse lucht als een schoorsteenaansluiting om de bijbehorende ontluchtingspijpen op aan te sluiten.

Hoe worden pelletkachels geventileerd?

De luchtinlaat kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van de bestaande lucht in de kamer, of de buitenlucht via een directe ventilatie op een buitenmuur. Verbrandingsgassen moeten altijd via een geschikte schoorsteen of afvoerkanaal naar buiten worden geleid. Beide ventilatievoorzieningen moeten voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en richtlijnen. De rookkanalen worden gebruikt om de afvallucht van een huis of kachel af te voeren. Ventilatieopeningen worden gebruikt om toevoer van de verbrandingskamer van de kachel van zuurstof te voorzien.

Vereisten voor het afvoeren van verbrandingsgassen

De verbrandingsgassen van de pelletkachel moet uit de woning worden afgevoerd. Pelletkachels zijn verbrandingsapparaten, dus een ventilatiesysteem voor de afvoerlucht is nodig om alle schadelijke bijproducten van de brand veilig uit jouw huis te verwijderen. Pelletkachels werken met afgedichte systemen en de verbrandingsgassen kunnen niet terug de ruimte in worden geblazen. Dit is gevaarlijk en in strijd met alle voorschriften met betrekking tot apparaten die met vaste brandstoffen warmte creëren.  

Het installeren van een complete schoorsteen in jouw huis om de verbrandingslucht van een pelletkachel naar buiten af te voeren is gelukkig niet nodig. Op iedere pelletkachel is een eigen afvoerkanaal te monteren die via iedere muur of dak naar buiten te leiden is. Het is ook mogelijk om een pelletkachel te installeren in een bestaande, gemetselde open haard. De opening van de open haard moet wel groot genoeg zijn om de pelletkachel er te kunnen plaatsen. Een schoorsteenvoering is meestal nodig om de gehele lengte van de schoorsteen tussen de boven- en onderkant van de kachel te bedekken.

Een kachel direct op een binnenmuur op dak installeren

Het is dus mogelijk de pelletkachel direct tegen de buitenmuur van jouw huis te installeren. De achterkant van de meeste kachels hebben een fitting met een diameter van 80 mm, waar je het rookgasafvoersysteem op kan aansluiten. Er zijn meerdere mogelijkheden om verbrandingsgassen af te voeren die door een pelletkachel wordt gegenereerd. Dit is afhankelijk van de omstandigheden, de richtlijnen van de kachelfabrikant en de lokale bouwvoorschriften.

Het rookkanaal moet meestal op een geschikte hoogte boven de daklijn worden aangebracht. De uitlaatpijp van een pelletkachel mag niet horizontaal eindigen nadat hij door een muur is gegaan. De verbrandingslucht moet verticaal worden afgevoerd met een minimale hoogte die door de fabrikant is voorgeschreven. Het horizontale gedeelte van het rookkanaal mag nooit langer zijn dan twee meter.
Een pelletkachel mag nooit op een ander apparaat worden aangesloten. Condens kan worden opgevangen door een T-sectie in te bouwen op de kruising van de horizontale en verticale deel van het rookkanaal. Gebruik stalen rookgasafvoerpijpen die voldoen aan de lokale bouwrichtlijnen. Het systeem moet altijd hermetisch worden afgesloten met hittebestendige materialen.

Ventilatie-opstellingen van de pelletkachel

Er zijn een paar verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de pelletkachel voldoende frisse lucht krijgt. De meeste pelletkachels hebben een ventilatieopening voor verse lucht. Aan de achterzijde van de meeste pelletkachels tref je een luchtinlaatopening met een diameter van 50 mm aan. De toevoer van verse lucht aan de achterkant van de kachel zorgt voor zuurstof in de verbrandingskamer. Het is niet nodig om extra componenten aan de ontluchting toe te voegen om deze te laten werken bij het ventileren van verse, schone lucht. De rookafzuiger wordt gebruikt om de verbrandingslucht die in de verbrandingskamer is gegenereerd af te voeren. Hierdoor ontstaat een vacuüm, waardoor frisse lucht via de ventilatieopening aan de achterzijde de kachel kan binnendringen. Als er geen gebruik kan worden gemaakt van deze opening moet er een externe ventilatieopening worden geplaatst. Deze zorgt ervoor dat er een constante aanvoer van zuurstof is.

De ruimte waar de pelletkachel wordt geïnstalleerd, moet een opening hebben die frisse lucht binnenlaat met een minimale doorsnede van 80 cm2. Dit is nodig om de juiste hoeveelheid zuurstof te leveren die nodig is voor de verbranding. Als de kachel verse lucht uit de kamer moet gaat halen, is er in de meeste gevallen in dezelfde ruimte een ventilatieopening aan de buitenmuur nodig. De kachel mag namelijk het zuurstofgehalte in de kamer nooit verlagen. Raadpleeg altijd de fabrikant en de plaatselijke bouwvoorschriften om te bepalen of een externe ventilatie nodig is bij gebruik van een pelletkachel die lucht van binnen de kamer aanzuigt in plaats van buitenaf.

Met pelletkachels voer je frisse lucht je huis binnen

Met een directe ventilatieopening aan de achterkant van de pelletkachel die is aangesloten op de buitenmuur haal je verse lucht van buiten naar binnen. In de regel wordt hier een buis met een diameter van 50 mm voor gebruikt. Het is raadzaam een beschermend gaas op de plaats waar de ventilatieopening in contact komt met de buitenlucht te plaatsen. Dit om te voorkomen dat er bladeren, grote insecten of wellicht kleine vogeltjes naar binnen worden gezogen. De lengte van de ventilatieopening voor schone lucht mag niet langer zijn dan een meter. Gebruik een bocht van 90 graden naar beneden aan het uiteinde van de buis, of plaats een kap ter bescherming van wind.

Het is belangrijk op te merken dat de vereisten voor de buitenluchttoevoer voor een pelletkachel kan variëren. Daarom is het altijd raadzaam om je te houden aan de instructies van de fabrikant, evenals aan eventuele lokale codes of voorschriften met betrekking tot apparaten die vaste brandstoffen verbranden. Het is altijd beter om een directe luchtinlaat te gebruiken die verse lucht van buiten haalt dan om de lucht uit het huis te halen. Met het aanvoeren van verse lucht wordt een afgesloten systeem gecreëerd dat de verse lucht en de verbrandingslucht gescheiden houdt.